на живо

Медведев срещу публиката: Детето в мен спря да мечтае, ще е трудно да продължа с тениса!

Руският тенисист не скри огорчението си от поведението на австралийските фенове

Даниил Медведев беше изключителен във финала на Откритото първенство на Австралия, но преклони глава пред новия рекордьор по титли от Големия шлем - Рафаел Надал. Руският тенисист имаше аванс от 2-0 сета и 3 последователни брейкбола в третата част, които пропиля.

След края на титаничната битка, продължила над 5 часа и половина, Медведев бе видимо разстроен и се просълзи. Причината обаче не е само характерът на поражението. Той беше разочарован от поведението на публиката.

Затова и световният №2 започна пресконференцията си след финала с кратка история за момчето, което мечтаело за голямата сцена.

"Имаше моменти в кариерата ми, в които детето в мен се чудеше дали трябва да продължава да мечтае за тези големи неща. Днес това дете спря да мечтае. По време на мача разбрах, че оттук нататък ще играя за себе си, за да осигурявам семейството си, за хората, които вярват в мен. За руснаците, защото усещам, че те вярват в мен."

"Ще го кажа така – ако има турнир на хард в Москва преди "Ролан Гарос" или "Уимбълдън", ще отида там. Дори да трябва да пропусна "Ролан Гарос" или "Уимбълдън". Детето спря да мечтае, ще играе за себе си и това е – това е моята история, сега съм готов да отговарям на въпроси."

"Преди сервисите на Рафа в петия сет ще има един човек в публиката, за моя изненада, който ще извика "Хайде, Даниил!" и веднага хиляда ще реагират с "Шшшш" – пълна тишина.“ Преди моите сервиси не чувах подобно нещо. Разочароващо е, неуважително е, не мисля, че ще искам да играя тенис, след като стана на 30. Зависи какво ще ми кажат хората покрай мен, как ще преминем през това пътешествие заедно, но детето, което мечтаеше, от днес не е в мен и ще е трудно да продължа с тениса."

"Когато започнах да се изкачвам леко – топ 20, топ 30. Започнах да играя с Новак, Роджър, Рафа. Имах тежки мачове, но не успявах да ги победя. Говореше се много за това как новото поколение трябва да се представя по-добре, хората казваха, че искат това ново поколение да се представя добре. Бях развълнуван – казвах си "Да, хайде, нека опитаме да ги затрудним." Изглежда тези хора са лъгали, тъй като всеки път, когато излизах на корта в тези големи мачове, не виждах много фенове, които да искат да спечеля. Днес беше черешката на тортата!"

Медведев се съгласи, че националността му играе важна роля за държанието на публиката: "Руският тенис бе в застой известно време и усещам, че в момента се вдига много повече шум покрай спорта в Русия – покрай моите успехи и тези на Андрей (Рубльов), Карен (Хачанов) и Аслан (Карацев). Това е чудесно, ще опитаме да привлечем повече хора на наша страна, но със сигурност виждам, че когато играем срещу тенисист от друга националност, феновете в чужбина подкрепят него, а не руснака."