на живо

Медведев пречупи Циципас и се класира за втори финал в Мелбърн

Руснакът ще играе за втора титла от Големия шлем в кариерата си

Reuters

Даниил Медведев се класира за втори път в кариерата си на финал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Той успя да победи Стефанос Циципас със 7:6(5), 4:6, 6:4, 6:1 и за втора поредна година е само на победа от трофея. През миналия сезон той му се изплъзна след загуба от Новак Джокович.

Днес (28 януари) руснакът беше по-стабилен на корта и с изключение на едно избухване срещу съдията във втория сет, показа здрави нерви и по-добра игра. 

Снимка: Reuters

Двамата започнаха предпазливо полуфиналния мач, като не постигнаха пробиви в първата част, а Медведев спечели тайбрека. Във втория сет Циципас успя да се пребори за равенство. 

По време на едно от прекъсванията Медведев се обърна към съдията и заяви "Не виждаш ли, че баща му му говори при всяка точка? Глупав ли си? Може ли баща му да прави така? О, Боже! Много си зле, човече!".

Явно след тази реакция емоциите на руснака се успокоиха и той нямаше проблеми да се насочи само и единствено към случващото се на корта. Без особени проблеми той спечели следващите два сета и си осигури мач за титлата. В своята колекция той има само 1 трофей от Големия шлем - от Откритото първенство на САЩ през 2021 г.

Снимка: Reuters

В решителния сблъсък в неделя (30 януари) Медведев ще се изправи срещу Рафаел Надал. Двамата са играли 4 пъти помежду си, като руснакът има само 1 победа - на полуфинала на АТР финалите през 2020 г.

От вкъщи този мач със свито сърце ще гледа Новак Джокович. Ако Надал победи, то това ще е негова 21-ва рекордна титла от Големия шлем. В момента Матадора, сърбина и Роджър Федерер имат по 20. Ако Медведев победи, той ще измести Джокович от лидерската позиция в ранглистата.

Снимка: Reuters