на живо

Мениджърът на Григор: Не му е предлагано да се тества по време на турнира

Георги Стоименов разясни, че българинът е следвал всички правила

Reuters

Мениджърът на Григор Димитров - Георги Стоименов, заяви, че на българския тенисист не е било предлагано да се тества за заразяване с коронавирус по време на двата мини турнира от "Адриа Тур" в Белград и Задар.

След като стана ясно, че роденият в Хасково тенисист е с COVID-19, втората надпревара беше прекратена, а в последствие и целият турнир, който трябваше да премине и през Босна и Херцеговина. Веднага след това се появиха информации, че на Димитров му е било предложено да се тества, но той е отказал, въпреки че се чувствал зле.

Снимка: Reuters

След масовото тестване на участниците и организаторите, стана ясно, че заразени с COVID-19 са още световният номер 1 и организатор на надпреварата Новак Джокович и съпругата му, последният съперник на българина Борна Чорич, Виктор Троицки, който игра в Белград, както и бременната му половинка. Позитивни са тестовете на треньора на Димитров - Кристиан Гро, физиотерапевта му Алгис Христов и един от треньорите на Новак Джокович. 

"Във връзка с казаното от Сърджан Джокович пред хърватската телевизия, искам да ви уведомя за следното: Григор кацна директно в Белград, след тримесечна пълна изолация. Нито в Белград, нито по-късно в Задар (Хърватска) му е предлагано или е изисквано от него да си прави тест за коронавирус.

Организаторите на събитието са тези, които имат отговорност за безопасното провеждане на събитието (турнира) и да създадат правила, които да се следват.

Григор стриктно е спазвал всички правила наложени от организаторите на турнира и съществуващите закони и наредби при преминаването на границата между България, Сърбия и Хърватска.", се казва в позиция на Стоименов.

С нея той коментира изказването на бащата на Новак Джокович - Сърджан, който заяви пред хърватската телевизия RTL: "Защо това се случи? Защото Димитров вероятно дойде заразен отнякъде. Не беше тестван тук, взеха му проба на друго място. Това не е хубаво. Но... Какво да се прави. Нанесе голяма вреда на Хърватия, на нашето семейство и на Сърбия"