на живо

Месец ноември - кошмарът на "Арсенал"

„Артилеристите” навлизат в най-лошото време на годината за клуба

Ноември може да е депресиращ – атмосферните условия се влошават, дните стават по-къси, слънчевата светлина не е достатъчна, а коледните празници са твърде далеч. Още по-страшно е това време на годината, ако... си фен на „Арсенал”.

„Артилеристите” навлизат в най-неблагоприятния месец според статистиката. Британски издания пресмятат, че през март „Арсенал” печели средно 2,18 точки на мач. През септември и октомври – 2,14, а през април 2,09. На фона на трите най-силни месеци за „топчиите”, ноември се нарежда в самия край на своеобразното месечно класиране с... 1,59 точки на мач.

Снимка: thesun.co.uk

В 20-годишният си стаж начело на „Арсенал”, през ноември Арсен Венгер има на сметката си 36 загуби, 15 равенства и само 36 победи в Англия. Тоест, малко над 40% успех в срещите.

Кошмарният месец често е спряган и за основна причина и за малкото титли, спечелени от Венгер за последните 20 години. „Артилеристите” имат само 3 първи места в крайното класиране – през 1998, 2002 и 2004 г. По ирония на съдбата през тези сезони са и най-силните представяния през 11-тия месец на годината на тима. Момчетата на Арсен Венгер печелят съответно средно по 2,05, 2,29 и 2,37 точки на мач.

Снимка: thesun.co.uk

През ноември 2016 г. „Арсенал” ще трябва да изиграе 5 срещи: три от „Висшата лига” (срещу „Тотнъм” на 6 ноември, срещу „Манчестър Юнайтед” на 19 ноември и „Борнемут” на 27 ноември) и два от европейските турнири, като първо предизвикателство за възпитаниците на Арсен Венгер се оказва българският шампион „Лудогорец”.

Двата тима излизат един срещу друг на стадион „Васил Левски” утре (1 ноември) в 21:45 ч. Дали именно разградчани ще дадат тон за повторение на статистиката може да гледате пряко по bTV Action, а студиото преди двубоя започва точно в 21:00 ч.

Задачата за българския шампион ще е трудна, тъй като английският гранд не е губил в последните си 14 срещи във всички турнири. От тях само три мача са завършвали с равенство, като в груповата фаза на Шампионската лига единствено "Пари Сен Жермен" успя да спре победния им ход.