на живо

Меси избухна срещу властите: Защо не ни предупредихте по-рано?

Мачът между Бразилия и Аржентина бе прекратен в 7-ата минута

Reuters

Скандал доведе до прекратяването на футболното дерби между Бразилия и Аржентина от осмия кръг на световните квалификации в зона "Южна Америка". Играта бе спряна още в 7-ата минута при резултат 0:0, след като "гаучосите" напуснаха терена заради разправия.

Причината за ескалацията на напрежението бе опитът на бразилските здравни власти да спрат от участие четирима национали на съперника - Емилиано Мартинес, Емилиано Буендия, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро, тъй като са пристигнали от Великобритания.

Те са обвинени в нарушаване на карантината и изписването на лъжи в здравните квартони, тъй като при пристигането си не са информирали, че са били в Англия допреди седмица. Това е в разрез със законодателството на Бразилия, задължаваща идващите в страната да прекарват задължителна 14-дневна карантина в такива случаи.

Снимка: Reuters

След случилото се капитанът на Аржентина Лионел Меси реагира много остро: "От три дни сме тук. Изчакахте мачът да започне… Защо не ни предупредихте по-рано? Ако нищо не е станало, тръгвайте си", обърна се нападателят към властите.

Селекционерът на "албиселесте" Лионел Скалони пък реагира с "Защо не дойдохте в хотела?"

От футболната федерация на Южна Америка - КОНМЕБОЛ, излязоха със становище, че играчите са били в балон, т.е. без контакт с външни лица и съответно няма риск от заразяване на местни с коронавирус. КОНМЕБОЛ заплаши Бразилия със служебна загуба, ако не разреши на Мартинес, Буендия, Ло Селсо и Ромеро да вземат участие в мача.

Oчаква се ФИФА да се произнесе по случая във възможно най-кратък срок.

Снимка: Reuters

Междувременно бразилската агенция по санитарен надзор (Anvisa) даде обяснение защо се е стигнало до нахлуването на нейни служители и полицаи на терена след началото на мача.

"Аржентинските национали бяха предупредени да не напускат хотела си и да останат под карантина още при пристигането си. Разбрахме, че четирима техни играчи са скрили, че са били в Англия през последните седмици. Преди началото на мача наши служители отидоха в хотела, за да ги депортират от страната. Оказа се, че отборът е заминал за стадиона. Докато и ние стигнем до там, мачът вече беше започнал. Присъствието на полицията имаше само една цел – да се осигури безпрепятственото придвижване на аржентинския тим до летището", обявиха от Anvisa.