на живо

Меси на върха в Испания и сред... данъкоплатците

Капитанът на "Барселона" внася внушителна сума в хазната

В началото на месеца "Ел Мундо" разбуни духовете, разкривайки, че през 2017 г. звездата на "Барселона" Лионел Меси е подписал договор с клуба, според който получава годишна заплата в размер на около 138 млн. евро.

Аржентинецът е най-скъпоплатеният футболист, но и един от най-големите данъкоплатци в Испания. Според изчисленията на каталунското издание "Ел Периодико", Меси трябва да отдели 370 млн. евро за данъци в четиригодишния период, в който се подписва срещу общо 555 млн. евро без бонусите.

Шесткратният носител на "Златната топка" плаща на хазната между 30 и 40 млн. евро годишно, както и сума, равняваща се на 15% от имиджовите му права. Чистото му възнаграждание е в размер на 70 млн. евро.

Преди малко повече от седмица информацията за заплатата на Меси раздели Каталуния - клубът срещу обществеността. Част от феновете повярваха в заглавието на "Ел Мундо" - "Договорът, който разруши "Барселона".

Всички в клуба обаче - от президент, през кандидат-президенти, до треньора Роналд Куман застанаха зад Меси и заплатата му.

През летния трансферен прозорец на 2020 г. Меси опита да напусне "Барселона", възползвайки се от клауза в своя договор, но след това промени мнението си. Напоследък все по-усилено се говори за интерес към него от "Манчестър Сити", "Пари Сен Жермен" и дори "Интер".