на живо

Меси, Роналдо, Левандовски: ФИФА разкри кои ще се борят за "Най-добър футболист"

Полякът е фаворит за наградата

Световната футболна централа ФИФА обяви номинациите за своите награди в края на 2020 г.

За приза "Най-добър футболист на годината" се борят "обичайните заподозрени" - Лионел Меси от "Барселона" и Кристиано Роналдо от "Ювентус". Двамата обаче не са фаворити. За такъв е сочен голмайсторът на първенците в Шампионска лига, Бундеслигата и носителя на Купата на Германия "Байерн" Мюнхен - Роберт Левандовски.

Снимка: Reuters

Той вече получи статуетката за Най-добър през годината на европейската футболна централа УЕФА. Левандовски беше сочен и за фаворит за спечелване на "Златната топка", но от "Франс футбол" решиха, че няма да връчват наградата през 2020 г.

Четирима футболисти на шампиона на Англия "Ливърпул" също са номинирани - Садио Мане, Мохамед Салах, Върджил ван Дайк и Тиаго Алкантара (който игра за "Байерн" до лятото на 2020 г.). В списъка са още Кевин де Бройне ("Манчестър Сити"), Килиан Мбапе ("Пари Сен Жермен"), Неймар ("Пари Сен Жермен") и Серхио Рамос ("Реал" Мадрид).

Снимка: Reuters

Феновете могат да гласуват за своя фаворит, като това ще оформи 25% от крайния резултат. Право на вот имат още капитаните на националните отбори, треньори и представители на медиите. 

Снимка: Reuters

Такава е процедурата и при треньорите. Номинирани за наградата на ФИФА са Ханс-Дитер Флик ("Байерн" Мюнхен), Юрген Клоп ("Ливърпул"), Марсело Биелса ("Лийдс"), Зинедин Зидан ("Реал" Мадрид) и Хулен Лопетеги ("Севиля").

Очаквано наградата на УЕФА в тази категория отиде при Ханс-Дитер Флик.

Наградата на ФИФА за Най-добър футболист се връчва от 2016 г. насам, като до сега Роналдо я е печелил два пъти - 2016 и 2017 г., Меси веднъж през 2019 г. и Лука Модрич през 2018 г.

Традиционно от световната футболна централа ще бъде определена и най-добрата 11-ка във футбола за 2020 г. Ще бъдат раздадени награди и при дамите. 

Имената на най-заслужилите ще станат ясни на 17 декември.

Тагове:

ФИФА