на живо

Местят финала на Шампионската лига извън Европа?

Новият президент на УЕФА с интересно предложение

Getty Images/Guliver Photos

Финалът в Шампионска лига по футбол може да се премести извън рамките на Европа, намекна новоизбраният президент на УЕФА Александър Чеферин.

В интервю за агенция АП словенецът заяви, че ще направи отворена процедура за кандидатстване за домакин на мача на титлата на най-комерсиалния клубен турнир. 

"Аз мисля, че е една сериозна идея за бъдещето, но ние трябва да говорим в детайли по въпроса. Дистанцията от Португалия до Азербайджан със самолет не е по-малка от един полет до Ню Йорк, например", каза Чеферин.

"Не мисля, че ще бъде проблем за феновете, за клубовете още по-малко. Най-големите от тях така и така всяко лято правят турнета и играят по между си в Америка, в Азия, в Австралия. Но все пак традицията е, че това е европейски турнир. Нека обаче да огледаме от всички страни тази възможност", продължи той.

"Не можем да пренебрегнем Азия, защото от там идва сериозно финансиране във футбола. Когато ние играем мачовете си в 21"45 ч., там отдавна е нощ и феновете спят. Но не ме разбирайте погрешно. Аз не гледам само Азия, а и САЩ или Австралия. Всички пазари са еднакво важни за нас".

В момента УЕФА раздава домакинствата за финалите на клубните турнири по свое решение, без предварително кандидатстване.

"Ако изберем процедурата на кандидатстване и на гласуване от представителите на управителното тяло, това ще свали напрежението от мен като президент и ще отпаднат съмненията за политическо решение. Така все повече финалът в Шампионската лига ще бъде световен спортен продукт", завърши словенецът.