на живо

Местят старт от Формула 1 заради коронавируса

Състезанието в Шанхай трябва да се проведе на 19 април

Getty Images

Организаторите на един от най-атрактивните и скъпи шампионата в света - Формула 1, обмислят да отменят старта в Шанхай, Китай. 

Причината е коронавирусът, който вече отне живота на 699 души в страната. Заразените са 31 000, а в 24 други страни по света има потвърдени случаи на заразени.

Спортният директор на Формула 1 Рос Браун заяви, че надпреварата в Китай най-вероятно ще се проведе по-късно през сезона, а не, както беше предвиден в календара - на 19 април. 

"Оставяме отворена опцията за провеждане на състезанието на по-късен етап през годината. Китай е много важен пазар за Формула 1 и ние имаме желание да присъстваме там. Хората също показват много голям интерес към спорта", коментира Браун.

"Изчакваме властите и промоутърът да вземат решение и мисля, че това ще се случи скоро. Всички публични събития през март вече са отложени. Ситуацията е много трудна", добави той.

Ако стартът бъде отменен, то той ще последва съдбата на световното първенство по лека атлетика в зала. Шампионатът трябваше да се проведе от 13 до 15 март в Нандзин, но вместо това ще бъде през 2021 г.

За последно старт от Формула 1 отпадна от календара на надпреварата през 2011 г. Тогава Гран при на Бахрейн не се състоя заради протести в страната.