на живо

Метален стълб уби параолимпиец в Лондон

Абдулах Хаяйеи бил премазан по време на тренировка

Параолимпиецът Абдулах Хаяйеи бе застигнат от нелепа смърт по време на тренировка в Лондон. Състезателят от ОАЕ се подготвял за участие в световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в английската столица от 14 до 23 юли.

Инцидентът е станал във вторник в спортния център "Нюхем Лежър" в центъра на града. Би Би Си съобщи, че клетката за мятане на диск се е срутила и е затиснала Хаяйеи. Когато линейката е пристигнала, състезателят по хвърляне на копие, гюле и диск вече е бил мъртъв.

"На този ранен етап от разследването се смята, че човекът е бил ударен от метален стълб - част от конструкцията на тренировъчните съоръжения в центъра", съобщи говорител на лондонската полиция пред британските медии.

Хаяйеи се е подготвял за второто си участие на световно параатлетическо първенство след 2015 г. в Доха, когато завърши осми в хвърлянето на чук. Той се състезаваше в класoве 34-36, които включват спортисти с хипертония, атаксия или атетоза.

Миналата година в Рио де Жанейро Абдулах дебютра на олимпийски игри, като зае шесто място в хвърлянето на копие и седмо в тласкането на гюле.

"Опустошени сме от тази трагична новина. Цялото параолимпийско движение поднася искрените си съболезнования към семейството, приятелите и съотборниците на Абдулах. Нашите мисли и молитви са с тях", заяви президентът на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън.