на живо

Мими Христова: Младите трябва да имаме хъс, за да променим нещо

"В последно време създаваме тревога във великите сили", заяви треньорът по борба Петър Касабов

Мими Христова: Младите трябва да имаме хъс, за да променим нещо

Европейската шампионка по борба в категория по 65 кг Мими Христова честити националния празник на всички българи от връх Шипка. Те се завърна преди седмици с първия си златен медал от първенството на Стария континент в Рим и пожела на всички млади българи да бъдат задружни и да имат хъс за промени.

"Честит празник! За първи път се качвам на Шипка. Малко е студеничко, но усещането е много хубаво, защото виждам толкова много млади хора с трибагреник. Много съм щастлива, защото аз преди две седмици го развях пред цяла Европа и почти през цял свят. Сега съм много щастлива, когато виждам тези хора", заяви Христова.

"Който не се е качил на почетната стълбичка, не може да го разбере. Казваш си: "Няма да плачеш! Няма да плачеш!" и виждаш знаме, гордееш се, че си българин. И заради усилията, и заради това, че чуваш химна. Всеки един спортист, когато отиде на състезание, винаги си казва "Искам да стана първи и да чуя химна". Ако не се борим, няма да има смисъл. Ние, младите, трябва да имаме хъс, за да променим нещо, иначе няма да се промени нищо. Нека да бъдем единни, да се гордеем с нашите прадеди и да бъдем задружен народ", добави тя.

Снимка: бфборба

Неотлъчно до европейската шампионка беше треньорът ѝ Петър Касабов, който не скри своята гордост, че в последните години именно неговите състезателки от малка България са накарали представителки на доста по-големи държави да се страхуват и да се съобразяват с тях на тепиха.

"Чувствам се много щастлив, че мога да присъствам на това паметно място, заредено с толкова много енергия и толкова много млади хора, дошли на не толкова приятното време, но когато сме заедно, сме силни. Все по-трудно се получават нещата, но виждам, че постоянно се трудим, продължаваме да бъдем единни. Българите сме го доказали - когато е най-трудно, тогава сме най-задружни. Преди всичко ги възпитавам да уважават България, да уважават химна, да бъдат хора и така да се държат в обществото, че да бъдат гордост за всички нас и да бъдат пример за всички хора в нашата земя. Когато излизаме срещу по-голяма държава, защото по-велики от нас, българите, не знам дали има, това ми помага. Казвам им: "Ние сме една малка България, една шепа народ, а се борим срещу такива сили като Америка, като Япония, като Русия, и не малко пъти побеждаваме". В последно време създаваме напрежение и тревога във великите сили", каза Касабов.

Снимка: bTV

"Нека тази пролята кръв да не отиде на вятъра, а да продължаваме и ние да се борим, да даваме стимул за бъдещите поколения, за децата, за внуците. И нека бъдем по-задружни, по-силни и никога да не се предаваме!", пожела той на българите.