на живо

Министър Василев: Ситуацията със стадиона на ЦСКА не е толкова сложна

Министърът се среща с Данаил Ганчев, Юлиян Инджов и Станислав Трендафилов

Министър Василев: Ситуацията със стадиона на ЦСКА не е толкова сложна

Ситуацията с ЦСКА и желанието на клуба да построи нов стадион на мястото на съществуващия "Българска армия" в Борисовата градина в София не е толкова сложна. Това заяви преди срещата с представители на "червените" министърът на младежта и спорта Радостин Василев. 

Днес (23 декември) той покани в кабинета си един от акционерите в клуба - Юлиян Инджов, синът на другия собственик Гриша Ганчев - Данаил, и адвокатът на клуба Станислав Трендафилов.

Двете страни ще обсъдят казуса със стадиона и задълженията на клуба към дружеството "Сердика спортни имоти". 

Снимка: Lap.bg

"Днес, както обещах, искам да направя първите стъпки по един проблем, който много дълго представлява огромен интерес и огромна болка в общественото пространство. Както на огромен брой привърженици, така и на Министерството, защото един от най-добрите имоти продължава да е в много лошо състояние. Надявам се в това, което се е случвало от 2015 г. до днес, повече от 6 години, днес да е първият етап от развитието на този казус, за да може футболен клуб ЦСКА да построи своя стадион, за да може ММС да защити своя интерес като собственик на имотите. Решението, което днес ще бъде взето, се надявам да достигне до краен етап в реализацията на един проект. Поставени сме в ситуация, в която работим с документи, подписани между страните в един предишен период, в който ние не сме били в министерството. Съумяхме доста бързо и с помощта на "Сердика спортни имоти" да вникнем в ситуацията. Считам, че тя не е толкова сложна, колкото е представена пред обществеността и се надявам да излезем с едно позитивно решение", каза Василев.

"Червените" вече имат проект за ново съоръжение, което няма да излиза извън границите на сегашното в парк Борисова градина в столицата. Проблемът идва от неразбирателството с дружеството "Сердика спортни имоти". Служебният министър и предшественик на Василев - Андрей Кузманов, заяви, че то има спешна нужда от оздравяване, тъй като от ЦСКА не са плащали задълженията към него. 

Снимка: Lap.bg

От футболния клуб пък са категорични, че направените инвестиции в предоставените им спортни бази - стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, също са в голям размер и държат те да им бъдат приспаднати. 

Пред bTV в средата на декември собственикът на клуба Гриша Ганчев заяви, че ще се оттегли окончателно, ако до година строежът на нов стадион не започне.

Снимка: Ладислав Цветков

По-късно през деня министър Василев ще проведе срещи и с представители на футболния "Левски" и Обединени спортни клубове ЦСКА.