на живо

Министърът на спорта за стадиона на ЦСКА: Проектът е в задънена улица

"Общо дружество не съществува. Проверяваме какъв е случаят", заяви Андрей Кузманов

Lap.bg

Процедурата за изграждане на нов стадион на ЦСКА на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина в София е в задънена улица. Това заяви служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов при представянето на екипа си пред медиите.

"Червените" се борят да реконструират настоящото съоръжение от 2019 г. насам. Тогава бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че ще бъде създадено дружество между държавата и "Арена ЦСКА" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Професионален футболен клуб ЦСКА" ЕАД. Предмет на дейността му ще бъде "инвестиране, реновиране и модернизация на спортен комплекс "Българска армия". До момента тази стъпка не е изпълнена. 

"Процедурата не е в задънена улица, не знам точно как да се изразя. В процес е на доразглеждане са документите - от едната страна, от другата страна, за това дружество съвместно между министерството и футболния клуб ЦСКА. Има договорености за едно общо дружество. Първоначалната ми информация е, че това дружество не съществува. Не е регистрирано в съда. Не мога да ви отговаря. Проверяваме какъв е случаят. Още другата седмица специално за ЦСКА ще мога да ви кажа как стоят нещата с точност", каза Кузманов.

"Предприели сме разговори към подопечните от страна на министерството организации относно стадиона.  Другата седмица може би ще проведем среща с ръководството на ЦСКА за уточняване и позиция в какво състояние е това намерение, било добро, било лошо – да се реализира или не се реализира“, каза още министърът на спорта.

Снимка: Lap.bg

"Остана в наследство от журналистическото пространство, че много голям инвеститор има апетити към комплекса до "Арена Армеец". Ще проучим кой е той. Да дойде да каже дали е инвеститор, дали не е инвеститор. До колкото знам е до под кривата круша. Това е, което мога да ви кажа на този етап. Проверяваме документи, информация, кой какво е казал, какво има написано, какво и как. Това се проверява в момента. Спортната общественост живо се интересува от това нещо отпреди ние да седнем на тези столове. За замъгляването, питайте тези, които са ви замъглили. Сега няма да има замъгляване предполагам. И ви гарантирам, че това, което зависи от нас, което ние знаем, дотолкова, доколкото ни позволява компетентността, ще бъде изнесено през вас. Ще бъде информирани по всяко време", обеща служебният министър.

Кузманов коментира и допинг скандала в българското плуване. През март bTV разкри за 3 положителни проби за веществото Станозолол в националния тим. След разследване стана ясно, че плувците ни приемат добавки и медикаменти по архаични методи. Беше възложена и проверка на целия национален отбор, но не с кръвни проби.

Снимка: Lap.bg

"Моето лично мнение е, че трябва да се запази здравето на спортистите. Това е номер 1. Рекордът си е рекорд, постижението си е постижение, но никаква цена няма този медал, ако се наруши здравето на някой от спортистите. Преди срещата с федерациите разговарях с господин Аврамчев (Георги Аврамчев - президент на Българска федерация по плувни спортове) и с госпожа Заркова (Виолета Заркова - изпълнителен директор на Антидопинговия център), три срещи имаме относно този казус. За сега няма решение. Продължава да се води разследване от страна на Антидопинговия център. Когато има решение, ще бъдете уведомени. Решението да се вземат кръвни проби не може да налагаме. Това е приоритет на федерацията и организацията, която администрира тези въпроси. Повярвайте, че ако има най-малко нарушение, санкциите от моя страна ще бъдат много строги", заяви служебният министър.

Той обеща обстойни проверки на всички нива, както и навременно оповестяване на резултатите от тях.

"Предприемат се мерки във връзка с проверки на всички звена, които се занимават - дали е спорт, дали икономика, дали е "Национална спортна база", дали е тотото. Правят се проверки, пишат се доклади. Ако има някакви пропуски, естествено е, хората да се научат да работят. Не гоним реваншизъм, не сме от хората "Стани да седна". В тотото по същия начин ще бъде извършена проверка - обстойна, гарантирам ви", каза Кузманов.

Снимка: Lap.bg

Служебният министър определи като приоритет предстоящите олимпийски игри, отложени за лятото на 2021 г.

"Няма да поема никаква отговорност, ако нашите състезатели са се представили зле или имат малко квоти. Но ще поема отговорност, ако някой от състезателите в тези два месеца не получи заслуженото си обезпечаване. Едно време броихме златните медали, след това броихме медалите без значение от цвета, а сега броим квотите", заяви Кузманов.

До момента страната ни има 25 квоти за най-важния спортен форум в Токио.