на живо

Министерството на спорта проверява дали борците изпълняват програмата си

След световното без медал, средствата на федерацията могат да бъдат редуцирани

bul-wrestling.org

Министерството на младежта и спорта започва проверка на изпълнението на програмата за развитие на Българската федерация по борба (БФБ). Проверката е по нареждане на министър Красен Кралев и ще установи изпълняват ли се заложените в проекта за финансово подпомагане на БФБ дейности. 

Според проекта на федерацията, който беше съставен след серия от срещи с министър Кралев, системата на подготовка на състезателите трябва да бъде изцяло променена. В основата на реформата е създаването на регионални центрове, отборна лига за кадети и провеждането на регулярни турнири. 

"Борбата е най-успешният български спорт в исторически план и затова взехме решение да го подкрепим и да му помогнем да върне позициите си на водеща световна сила. Замисълът на предложената от федерацията реформа е добър и може да доведе до конкретни резултати, но само ако се изпълнява съвестно. На Европейското първенство нашите състезатели спечелиха 6 медала, но за съжаление резултатите от световния шампионат в Париж не отговарят на очакванията ни и ние сме длъжни да проверим дали публичните средства, които получава БФБ, се изразходват правилно и по предназначение. Факт е, че тази програма бе разработена от екипа на Валентин Йорданов, но сега федерацията е с ново ръководство и ние искаме да сме сигурни, че идеите, които бяха предложени, се изпълняват. Ако се окаже, че има допуснати пропуски, средствата ще бъдат значително редуцирани", заяви министър Кралев. 

По време на първия мандат на Красен Кралев българската борба беше подпомогната също като се отпуснаха средства за изграждане на зала в Сливен и за ремонт на тази в Русе. В първия мандат на ГЕРБ пък бе изцяло реновиран центърът за борба в Дианабад.