на живо

Мирела в страната на лалетата (ВИДЕО)

Спортист номер 1 на България за пръв път допуска телевизионен екип в тренировъчната база в Холандия

bTV

Млада, трудолюбива, усмихната и вече носителка на сребърен медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Мирела Демирева с гордост носи признанието Спортист номер 1 на България за 2016 г. след страхотното си представяне в Бразилия. 

Чаровната състезателка в скока на височина започва кариерата си от в родната София, но през 2014 г. решава да замине за Холандия. Резултатите от промяната не закъсняват! През 2016 г. тя не само се качва на почетната стълбичка в Рио. На европейското първенство в Амстердам също печели сребро.

Целите пред скромната и притеснителна атлетка са ясни - 209 см. Точно толкова е постижението на Стефка Костадинова - рекорд, неподобрен от 1987 г. Мирела обаче има амбиция и талант да го постигне. За целта тя тренира неуморно в Страната на лалетата, а специално за bTV показа къде се готви за изкачването на нови спортни върхове.

"Това ми е залата - едно хале от 60 м. Аз много си го харесвам най-вече защото има скочища. Тук не се занимавам със странични неща, мога просто да тренирам, мога да правя това, което искам. Няма много журналисти. Вие сте първите и последните", разказва лекоатлетката пред Димитър Тасев за тренировъчната си зала в холандския град Зьотермеер.

Снимка: bTV

След няколко неуспешни сезона, измъчвана от контузии и достигнала максимума в България, Мирела рискува и заминава за Холандия, където я посрещна нов треньор и коренно различен начин на подготовка.

"Спомням си първата тренировка. Не познавах никой тук. Просто дойдох. Бях опаковала един огромен багаж... Като са го видели, сигурно са се шашнали. Първият ни разговор с Рини беше тук в Холандия, след като пристигнах. Казах си "В какво се забърках? Мога ли да му имам доверие?", връща се в спомените си българката.

Снимка: bTV

Две години след това тя вече е олимпийска вицешампионка и една от най-перспективните атлетки в скока на височина. Освен в залата, Мирела тренира и на близкия стадион по два пъти на ден, за да постигне високите си цели в "българската" дисциплина.

"Винаги мисля за световния рекорд. Смятам, че всичко е възможно и попаднах на хора, които също смятат, че всичко е възможно. Така че... защо не?", усмихва се олимпийската медалистка. 

Рини ван Лееуин е човекът, заради когото Мирела пристига в Холандия. Промяната от работата с него се забелязва не само в тренировките, но и в мисленето ѝ.

"Тя е много талантлива и много работлива. Бърза е. Във всеки един момент може да скочи 200 см", заяви той.

Снимка: bTV

Попаднала в нова страна, Мирела трябва да се приспособява към новия си начин на живот. Например - придвижва се само с велосипед.

"Не беше лесно, тъй като в началото дори се уморявах да идвам на тренировка. Няколко пъти на ден ми се налагаше да карам по 20 км, метеорологичните условия не са много приятни - има много насрещен вятър, вали ме дъжд, цялата съм мокра по средата на дистанцията и си казвам "Просто трябва да продължа!", разказва Демирева.

Сега пред нея предизвикателствата са много по-големи. Целта е световното първенство в Лондон през 2017 г. и разбира се - световният рекорд на Стефка Костадинова.