на живо

Мишел Платини ще бъде президент на УЕФА и за следващите четири години

БГНЕС

Мишел Платини бе избран за трети път за президент на УЕФА на конгреса във Виена. Французинът бе единственият кандидат и очаквано получи подкрепата на 54-те европейски федерации на футбола на Стария континент.

Платини предупреди за завръщането на „черните дни” във футбола, породени от хулиганството и агресията по стадионите, след като преизбирането му стана факт. Французинът заяви, че се наблюдава нарастваща тенденция на расизъм и екстремизъм по стадионите.

Президентът на УЕФА бе част от тима на Ювентус през 1985 година в мача срещу Ливърпул на финала на „Шампионска лига”, когато заради безредици загиват 39 привърженици на италианския тим.

„През последните месеци във футбола сме свидетели на неща, които трябваше да са останали в историята, някои от нас са жертва на това пряко, в моя случай това беше преди 30 години.Никой не иска това да се повтаря. Имаме нужда от засилено полицейско присъствие. Това е нещо, на което държах и през 2007 година, когато ми беше гласувано доверие.”  

Платини беше единствен кандидат за поста президент на УЕФА, а победата му бе посрещната с аплодисменти от делегатите на конгреса на европейската футболна централа във Виена. Той изрази и желанието си за създаването и въвеждането на спортна полиция по стадионите.

„Преди футболните хулигани бяха нещо обичайно, сега обаче нещата, за съжаление, са същите. Ние трябва да въведем мерки на европейско ниво. Необходима е спортна полиция. Аз лично исках да направя това още през 2007 година при първия ми мандат” завърши французинът.