на живо

Мити от Силистра, който ще играе в... "Жирона" (ВИДЕО)

12-годишният футболист обожава Меси, а често го свързват със Стоичков

Мити от Силистра, който ще играе в... "Жирона" (ВИДЕО)

Той е на 12 години, казва се Димитър Димитров, но най-близките го наричат Мити. Родителите му са от Силистра, роден е на испанския остров Майорка, а от новия сезон ще играе футбол за... "Жирона".

Мити е гордостта на цяла Силистра! Малкият футболист успя да впечатли претенциозните скаути и да се присъедини към школата на каталунския тим, който игра в Примера дивисион през сезони 2017/2018 (10-и в крайното класиране) и 2018/2019 (17-и в крайното класиране).

Мити тренира футбол от 5-годишен. Огромна подкрепа му оказват родителите му, които заминават за Испания преди той да се роди. Младият футболен талант израства между местните деца, които го имат за испанец. Поне докато не чуят името му. А тогава знаем коя е първата асоциация - великият Христо Стоичков.

"Димитрий, Димитрий" – и все ги поправям, че не е Димитрий, а е българин! И веднага се учудват, а всеки втори испанец казва "Българин? Стойков, Стоичков!". Дано да е, но още не можем да правим такива сравнения", радва се майка му Миглена.

"Много се изненадахме, много се зарадвахме. Още от малък да влезеш в такава школа... Всички казват, че е най-голямото постижение което може да се случи на малкия футболист! И мечтаехме нещо подобно да се случи… Но когато получихме това предложение останахме шокирани. Направо е чудо!", добавя тя.

Мити играе с номер 9. Добър е с двата крака, но предпочита да действа с левия и да играе по левия фланг или като защитник. А има ли си идол?

"Винаги съм харесвал Лионел Меси, той винаги ще бъде най-добрият!", категоричен е младият футболист.

И докато той проправя пътя си към големия футбол в Испания, в Силистра един дядо не може да си намери място от гордост!

"Радвам се и се гордея с него, че един ден ще радва и българските запалянковци и испанските. Освен да му пожелая успех и щастие като дядо…", казва Красимир.

От есента Митr ще се състезава от името на "Жирона" в най-висшата каталунска лига за 13-годишните - "Девисион де ла мор", на български - "Дивизия на честта".