на живо

Митичният "Маракана" потъна в разруха (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Изкъртени седалки, ронеща се мазилка, бездомни котки и тонове боклуци

Един от най-емблематичните стадиони в света - "Маракана", тъне в разруха. Митичната футболна арена се превърна в жертва на бюрократичните игри и огромните разходи покрай домакинствата на световното първенство през 2014 г. и летните игри през 2016 г. Само преди няколко месеца Неймар и компания изведоха Бразилия до историческа първа олимпийски титла пред ликуващите трибуни. А днес съоръжението е напълно изоставено и се превръща в руина.

Планираната реконструкция е в застой, след като трите компании, на които е възложен проектът, бяха уличени в корупция и брутално надписване на реалните разходи. Градските власти и фирмата концесионер Maracana SA хвърлят вината върху Организационния комитет на Рио 2016 и отказват да поемат управлението на стадиона, докато не бъдат извършени необходимите ремонти.

Критиките обаче бяха категорично отхвърлени от говорителя на комитета Марио Андрада. "Върнахме стадиона в далеч по-добро състояние от това, в което го получихме. Той вече е в ръцете на градската управа, която е и негов собственик. Концесионерът не пожела да го стопанисва", твърди Андрада.

Над 7000 седалки, събрани на грозна купчина, ронеща се мазилка, зейнали дупки в таваните, бездомни котки и боклуци навсякъде - това представлява "Маракана" днес. Трудно е за вярване, че именно там се проведоха бляскавите церемонии по откриването и закриването на олимпийските игри през август миналата година.

Стадионът обикновено се ползва за мачовете на трите местни гранда - "Фламенго", "Флуминензе" и "Вашку". Те обаче не можеха да играят там по време на мащабната реконструкция на стойност 650 млн. евро в навечерието на Мондиал 2014.

Легендата Зико е огорчен заради състоянието, до което е докаран стадионът. "Явно всички тези хора не знаят какво означава "Маракана". Не говоря само от свое име, но и от името на цялата страна, на бразилския и на световния футбол".

Арената е построена за световното първенство през 1950 г. и оттогава е била ремонтирана няколко пъти.