на живо

Младите гимнастички на България на лагер в Египет

Те получиха покана от майката на Стиляна Николова

Българска федерация по художествена гимнастика

Част от девойките, които се състезават индивидуално за националния отбор на България по художествена гимнастика, намериха начин да тренират, въпреки ограниченията заради пандемията от коронавирус.

На 27 ноември влезе в сила нова заповед на министъра на здравеопазването у нас - Костадин Ангелов, а преди дни срокът ѝ беше удължен до 31 януари. Според нея се преустановяват всички тренировъчни и състезателни дейности за лица под 18 години. Така младите ни гимнастички няма как да тренират пълноценно в България.

На помощ се притече майката на европейската шампионка на лента при девойките Стиляна Николова - Паулина, която през 1983 и 1985 г. става първа в света като част от националния ансамбъл на България.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Днес тя живее в Египет, а в последните дни, по нейна покана там тренират Стилияна, Ева Брезалиева и Катрин Цонева. Те се подготвят под вещото ръководство на треньорката им в националния тим Валентина Иванова.

В Египет те имат на разположение зала и стадион за обща физическа подготовка. А останалото време прекарват в дома на Паулина Николова и съпругът ѝ.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Младите надежди на българската художествена гимнастика успяват да разгледат и местните забележителности, докато си почиват от тренировките. Видяха от близо пирамидите в Гиза и успяха да се качат на камила.

Те ще се приберат на родна земя на 23 декември.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика