на живо

Мо Фара и Рут Бейтия са номер 1 в Европа за 2016 година

Макс Хес и Нафисату Тиам грабнаха призовете за изгряващи звезди на Стария континент

Getty Images

Британецът Мо Фара и испанката Рут Бейтия получиха наградите за най-добър атлет и атлетка на Европа за 2016 г. на официалната церемония на Европейската лекоатлетическа асоциация във Фуншал (Португалия).

Призът за изгряваща звезда при младите атлети получи Марк Хес от Германия, а при девойките първа е Нафисату Тиам (Белгия).

Победителите бяха определени след анкета, в която участваха 200 000 фена.

33-годишният Фара печели приза за трети път след 2011 и 2012 година. По този показател той е първият мъж, ставал три пъти номер 1 в Европа. На олимпийските игри в Рио Фара стана и вторият атлет в историята, който дублира титлите си на 5000 и 10 000 метра.

Снимка: Getty Images

При дамите заслужено призът отиде при Рут Бейтия. Тя спечели през лятото първо европейската титла в скока на височина в Амстредам, а после и олимпийската в Рио. И в двете състезания непосредствено след нея се нареди българката Мирела Демирева.

Снимка: Getty Images

Немския състезател в тройния скок Макс Хес за изгряваща звезда при младежите. Хес спечели в Амстердам европейската титла и то само ден преди да навърши 20 години. През пролетта той се окичи със сребро от световното в зала в Портланд.

Снимка: Getty Images

Нафисату Тиам пък заслужи приза при девойките със златото си в седмобоя при жените от олимпиадата в Рио. За титлата тя победи с 35 точки двукратната световна шампионка Джесика Енис-Хил от Великобритания.