на живо

Модерна система за видеонаблюдение дебютира на ЦСКА - "Левски" (ВИДЕО)

Тя ще помага на органите на реда за дербито на ст. "Васил Левски" в събота

Модерна система за видеонаблюдение дебютира на ЦСКА - "Левски" (ВИДЕО)

Модерна система за видеонаблюдение ще следи за сигурността на високорисковото дерби между ЦСКА и "Левски" в събота. Тя ще направи своя дебют в големия сблъсък между сини и червени.

Феновете на футболни дербита може да се чувстват една идея по-сигурни. Основната цел на високотехнологичната система за видеонаблюдение е превенция на престъпления по време на събития.

"Когато хората знаят, че всяко едно действие тук се заснема, после се проверява, преглежда и може да бъде доказателство пред съда за извършеното от тях, би следвало да имат едно наум., каза за bTV заместник-шефът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Към съществуващите до момента камери са монтирани още над 100, които следят всички горещи точки в секторите "А", "Б", "В", и "Г". Така всяко едно действие, особено с потенциал да бъде рисково, се наблюдава зорко от органите на реда.

Експерти от полицията, стадиона и общината са разположени в контролната зала на националния стадион и оперират с новата технология.

"Изпращаме с полицейски служители, които са обучени, които познават контингента, който ходи на мач. Тук се разполагат такива служители, които управляват камерите, извършват записи, на момента разпознават извършителите, които ние задържаме веднага и след края на мача“, добавя Златанов.

68 души от "Левски" и ЦСКА са със забрана да посещават мачове, като 80% от тях са установени благодарение на видеосистема за наблюдение. Сега надеждите са процентът да стане още по-висок след модернизацията.

Снимка: Lap.bg

"Камерите снимат в 4К резолюция, което означава, че снимат с 4 пъти по-голяма от познатото HD и 8 по-добра от последния PAL сигнал“, обяснява ни Боби Иванов, който от години отговаря за информационните технологии на ст."Васил Левски".

Сега експертът признава, че е щастлив, че има възможността да работи с най-модерната налична технология на пазара. Камерите са с широк обхват и голямо оптично приближаване, докато образът остава кристален и детайлен.

"Можем от висока камера да обхванем на "Драган Цанков" регистрационни номера на автомобилите, както и на "Орлов мост", добавя Иванов.

От полицията признават, че системата ще улесни работата им, но за тях най-важното е, че тя ще има положителен ефект върху обществото. Според Златанов, качественото видеонаблюдение, което отговоря на най-високите европейски стандарти, ще върне обикновените фенове и семействата с деца на стадионите.

Тагове: