на живо

МОК препоръча: Без спортисти от Русия и Беларус на всякакви състезания

Оттеглиха олимпийския орден на Владимир Путин

Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) препоръча спортистите от Русия и Беларус да бъдат спрени от участие във всякакви състезания! Предложението идва след руската военна офанзива в Украйна, продължаваща вече пети ден.

Именно заради нея МОК взе и решение да оттегли олимпийския орден на руския президент Владимир Путин.

От МОК посочват, че целта е "защита на интегритета на глобалните спортни състезания и осигуряване на безопасността за всички участници".

"Руските или белоруските граждани, независимо дали са в индивидуални или отборни спортове, трябва да се приемат само като неутрални атлети или неутрални отбори. Не трябва да се показват никакви национални символи, цветове, знамена или химни", пишат още от MOK.

Олимпийският комитет на Русия реагира обявявайки, че действията на МОК са дискриминационни и в противоречие с регулаторните му документи, както и с Олимпийската харта.

"Като първа стъпка считаме за необходимо да изпратим искания до международните федерации за официален отговор относно статута на руските спортисти и техните права за участие в международни състезания поради факта, че те имат правомощията за допускане на спортисти до състезания в съответния спорт.", се казва в съобщението на Руския олимпийски комитет (РОК).

"От своя страна Руският олимпийски комитет възнамерява последователно да защитава правата и интересите на руските спортисти и да предоставя цялата необходима помощ на нашите национални федерации за оспорване на дискриминационни решения на съответните международни федерации."

Изявлението на МОК идва малко преди Зимните параолимпийски игри, които започват в Пекин в петък. Международният параолимпийски комитет (МПК) ще се събере в сряда, за да се произнесе по казуса. 

Спортисти от Украйна и други нации призоваха МОК и МПК незабавно да забранят на Русия и Беларус да участват в състезания.

Министерството на здравеопазването на Украйна съобщи в неделя, че 352 цивилни, включително 14 деца, са били убити след нахлуването на Русия в страната миналата седмица. Беларус има ключова роля за руската инвазия.

Русия продължава да нарича действията си в Украйна "специална операция".

Снимка: The Guardian