на живо

От дете край терена до футболна звезда

Когато мечтите се сбъдват...

Брахим Диас беше особено щастлив при представянето си като футболист на "Реал" Мадрид. Новото попълнение на "кралския клуб" с гордост позираше с фланелката с номер 21, стоейки до собственика на испанския гранд - Флорентино Перес.

Снимка: Getty Images

Само преди 5 години обаче нещата изглеждаха по коренно различен начин.

Юношеският национал на Испания побърза да публикува своя снимка в "Инстаграм", на която се вижда как преди години той, в ролята си на момче, носещо топките и намиращо се на метри от своите любимци в "Малага", следи отблизо случващото се на терена.

На снимката се вижда как Санти Касорла и Иско, подвизаващи се тогава в отбора на "синьо-белите", се радват след попадение на своя отбор, а Диас следи ситуацията в близост до тях с топка в ръка. Години по-късно Иско и бившият футболист на "Манчестър Сити" са заедно в съблекалнята на "Реал" Мадрид.

Това обаче не е единственият случай на момче, подаващо топките, което впоследствие стъпва в големия футбол.

Ето още няколко, уловени от камерите:

След страхотната кариера, преминала през "Сарагоса", "Спортинг" Лисабон и най-вече "Милан", Франк Рийкард реши да завърши футболния си път, откъдето започна - в "Аякс".

Секунди преди началото на мач на холандския гранд едно от момчетата, излизащи с футболистите от тунела, се снима с Рийкард. Тогавашният юноша на амстердамския клуб продължава пътя си напред, обличайки екипите на "Реал" Мадрид и "Интер".

9-годишното момче е... Уесли Снайдер. Понастоящем той играе в Катар, където защитава екипа на "Ал Гарафа".

Разликата във възрастта между двамата на снимката е само 6 години. Това обаче не пречи на Хуан Роман Рикелме да бъде пример за Карлос Тевес. И двамата са сред най-знаменитите футболисти на "Бока Хуниорс" през 21-и век.

Рикелме има 3 престоя при "златисто-сините". Още като юноша е харесан и от двата гранда на Буенос Айрес, но избира "Бока" пред "Ривър". През 1996-а година вече е част от мъжкия отбор на тима. След това преминава през испанския елит, където "Барселона" и "Виляреал" са отборите, за които играе, преди отново да облече екипа на любимия аржентински клуб. С "Бока" печели на 3 пъти Копа Либертадорес.

Позиращият на снимката до Рикелме - Карлос Тевес, също стартира кариерата си в мъжкия футбол в "Бока". След като прекара повече години в Европа в сравнение със своя идол, аржентинският стрелец се завърна от "Ювентус" в родината си за един сезон, преди да подпише с китайския "Шанхай Шенхуа". В началото на кампанията Тевес отново стана част от отбора, където стартира своя професионален път, като до момента има 10 мача и 3 гола.

Стивън Джерард може да е сред големите любимци за феновете на "Ливърпул", но една негова постъпка остава в историята. На заснетия кадър се вижда как младият футболист на мърсисайдци пренебрегва момче, нахлуло на терена, за да се докосне до него. Детето на снимката е Матео Ковачич. Бъдещият хърватски футболист поисква фланелката на Стиви Джи, но играчът на "Ливърпул" пренебрегва малчугана и се отправя към съблекалните.

Матео си тръгва разплакан, но и мотивиран. Ковачич преминава през редица силни европейски клубове като "Интер" и "Реал" Мадрид, а понастоящем е конкурент в английския елит на "Ливърпул", играейки за "Челси".

Докато светкавиците са насочени към терена и отбелязаното попадение за "Галатарасай", зад вратите едно момче е сред най-радостните и победоносно вдига ръка след гола за турския клуб. Този момент, запечатан по случайност от фотограф, след това се превръща в исторически. Момченцето, тогава юноша на истанбулския клуб, е Арда Туран.

Турският играч стигна до мъжкия отбор на "жълто-червените", а изявите му бяха забелязани от "Атлетико" Мадрид, където премина срещу 13 милиона евро. Впоследствие "Барселона" плати за футболиста 34 милиона евро, с което момчето, гонещо топките зад вратите, се превърна в съотборник на Меси.

Маноло - един от най-големите нападатели в историята на "Атлетико" Мадрид. Прекарал 7 сезона в испанския клуб, нападателят се превръща в легенда и любимец на феновете и... на Раул.

Колкото трудно за вярване да бъде за привържениците на другия голям клуб от испанската столица - "Реал" Мадрид, Раул е юноша на "дюшекчиите", като има снимка и личен автограф от Маноло. Започвайки в юношеските години като играч на "Атлетико", "кралският клуб" се оказва по-интригуващ за таланта, който осъществява трансфер.

Повече от десетилетие по-късно, Раул е един от най-големите символи на "белия балет" с изиграни повече от 500 мача с екипа на "Реал".

Годината е 1985-а. "Барселона" ликува със спечелването на испанското първенство с 10 точки преднина пред втория - "Атлетико" Мадрид. Каталунците са изиграли един от най-успешните си сезони в Испания, където завършват на 17 точки пред вечния враг "Реал" Мадрид. Празненства в Каталуния, при които един момент остава паметен в историята на "Барселона".

Виктор Муньос, изиграл основна роля за успеха на "блаугранас", се радва на завоювания трофей, преди 14-годишният Хосеп Гуардиола да го дръпне за лявото рамо и да пожелае автограф. Пет години по-късно Пеп става част от мъжкия отбор на "Барселона", но успехите му начело на тима са дори по-впечатляващи. Освен използването на продукти от школата - "Ла Масия", неговият стил на игра носи на "Барса" 6 трофея в един сезон и затвърждава каталунския гранд сред европейския футболен елит.