на живо

Момчето с дух на супершампион (ВИДЕО)

Отборът от Мърсисайд е шампион, но същото важи и за малкия Али

Момчето с дух на супершампион (ВИДЕО)

Преживяхме една вълнуваща футболна вечер в Истанбул. Тя може и да не бе толкова завладяваща колкото онази преди 14 години, когато "Ливърпул" направи чудото срещу "Милан" във финала на Шампионската лига. Всичко отново се реши с дузпи, но героите бяха различни.

11-годишно момче от Казахстан, родено без крака, трогна футболния свят по време на финала за Суперкупата на Европа между "Ливърпул" и "Челси" снощи в Истанбул. Повече от 40 хиляди зрители аплодираха детето с дух на супершампион. "Ливърпул" пак е победител, но героят в Истанбул е Али Турганбеков.

Малкият получи честта да връчи купата на капитана Джордан Хендерсън. Футболистът пък върна трофея в ръцете на Али, за да го накара да се почувства специален. Али е роден без крака. Лекари и роднини убеждават родителите му да го изоставят. Вместо това, те отглеждат сина си като напълно здрав. Той спортува и расте, обграден от обичта на голямото си шестчленно семейство. Въпреки, че отглеждат дете с увреждания и живеят в апартамент под наем, винаги се опитват да бъдат позитивни. Всички са много приятелски настроени и си помагат взаимно. Най-много се гордеят, когато децата са щастливи.

На семейството му се налага да се премести в Астана, след като служител от правителството разбира за историята на момчето и спонсорира образованието му. Според лекарите момчето е здраво и не се нуждае от лечение. Той "просто" трябва да свикне с количката. Действителността обаче не е толкова проста. Али многократно прави опити да бъде самостоятелен, но много магазини, училища в столицата не са оборудвани с удобни рампи, и не всички тротоари са подходящи за състоянието на Али.

Въпреки, че понякога е много трудно жажда за живот му вдъхва и срещата с австралийския оратор Ник Вуйчич, също роден без крайници като него. Отскоро детето учи в нормално училище, защото вече има специални протези. Турски лекари правят един от най-ценните подаръци за него – те се съгласяват да направят протезите за Али - за 33 хиляди долара. Въпреки, че много откази от големи компании и благотворителни фондации, хиляди казахстанци се включват в събирането на пари, за да може Али да получи нови протези. След този момент за 11-годишното момче думите „отивай на училище“ имат специално значение.

"Вярвам си. Като играя въобще не обичам да губя и не виждам защо да отстъпвам пред другите момчета. С нищо не са повече от мен.", споделя Али.

Обича да спортува. Всичко и по много. Футболът обаче е голямата му страст. Сърцатият малчуган се запознава с Марадона, Андрий Шевченко, Меси и Салах.

"Повярвайте, мечтайте, след това предприемете действия. Всичко, което искате, ще дойде при вас”.

Профилът му в Инстаграм надхвърля 20 хиляди последователи, а описанието му е – мотиватор. Защото той е вдъхновение за всеки запознал се с историята  му. Едно 11-годишно момче ни учи, че трябва да отвориш широко очи, за да видиш красотата на живота. Трябва да имаш огромно сърце, за да приемеш недостатъците, като предимство. А неговото сърце, то бие в ритъма на съкровена мечта - въпреки трудностите, да стане футболист и някой ден да бъде параолимпийски шампион.

Тагове: