на живо

"Момиче за нула долара": хърватката Ивана Хабазин между бокса и манастира

Една от малкото професионалистки в страната учи теология и раздава крошета на ринга

Instagram

"Можеш да постигнеш каквото поискаш!", думите са на една от малкото професионални боксьорки в Хърватия - Ивана Хабазин. Това мото я води към върховете по пътя. Преди две години тя поиска да стане световна шампионка и успя - вдигна над главата си пояса във версия IBF. Сега в списъка с желанията ѝ е да победи норвежката Сесилия Брекус, която е абсолютна световна шампионка.

"Тази година ще се срещнем на ринга. Два пъти играхме спаринг и ми се струва, че не е много по-добра от мен", уверена е Ивана.

Тя подхожда към всички срещи със самочувствие. Със сигурност то е плод на успехите ѝ, а не на възпитанието, което е получила докато е живяла... в манастир!

 

Breathing before training

A post shared by Ivana Habazin (@ivanahabazin) on

Точно така! На 13 години Ивана влиза в манастир "Сестра милосърдница" в Загреб, където прекарва четири години. Там завършва и гимназия. След това осъзнава, че монашеският живот не е за нея. 

Въпреки че е доста заета с подготовката си за мачовете, Ивана не оставя образованието си. Преди две години тя завършва теоложко-богословския факултет в хърватската столица. В момента пък специализира в Университета по дипломация и международни отношения.

 

As much as I love boxing, I hate it. And as much as I hate it, I love it.

A post shared by Ivana Habazin (@ivanahabazin) on

"Уча през лятото. Не си позволявам да оставям невзет някой изпит. Даже уча с удоволствие. Не търся специално отношение в университета заради спортната си кариера", твърди боксьорката.

Въпреки че се справя добре с многото си задължения, Ивана е категорична - спортът не е за всеки.

"При мен идват момичета на по 12-13 години, които точно започват спортната си кариера. Искат съвети. Казвам им да оставят бокса. Много опасен спорт е. Трябва винаги да си в кондиция. На мен за това ми помага треньорът ми Владо Божич", разказа тя.

Историята на Ивана е толкова интересна, че скоро предстои да излезе филм за нея. Той е сниман две години, а заглавието, което носи е "Момиче за нула долара". Премиерата е на 1 март, а режисьор е Дамир Терешак.

Това не е всичко от боксьорката-теоложка. Тя подготвя и своя автобиография, която обещава да е много интересна, но за нея... когато дойде време.