на живо

Момичетата в Палестина: Боксът не е само за мъже! (ВИДЕО)

Млади жени все по-често се присъединяват към клубовете в страната

Момичетата в Палестина: Боксът не е само за мъже! (ВИДЕО)

Ивицата Газа от дълги години е място, свързвано само с военни конфликти между Израел и Палестина. Когато в небето над тази област не летят ракети, животът процъфтява, а мечтите се сбъдват! 

Момичетата там искат, когато пораснат, да бъдат силни и борбени. И го постигат чрез бокса.

Снимка: Reuters

Този спорт процъфтява в градчетата в Газа, а все повече от нежните, крехки създания избират да надянат боксовите ръкавици и да се изправят на ринга.

Един от първите такива турнири там се проведе в петък (20 ноември). Участничките бяха разделени във възрастови групи, като най-малките бяха на 7 години.

Хала Айоб е на 15 и вече знае какво иска.

Снимка: Reuters

"Искам да покажа на света, че боксът не е спорт само за мъже! Искам да стана известна боксьорка, да участвам на международни състезания и да чуя химна на Палестина", разказва тя пред "Ройтерс".

Хала е категорична, че този спорт ѝ е помогнал да бъдe по-сигурна в себе си и я е научил как да се защитава.

В последните месеци броят на момичетата и жените, които тренират бокс в региона, се е удвоил. Преди 6 месеца е основан първият такъв клуб в Газа с 18 ентусиастки. Сега те са 45!

В петък голяма част от участничките за първи път се изправиха пред публика. И не само! На турнира присъстваха и треньори от националния отбор, които търсят най-талантливите боксьорки, за да им предоставят възможност да защитават честта на родината си.

"Имаше напрежение. Публиката беше много шумна! Но именно това ми хареса най-много", заяви 15-годишната Малак, която със сигурност ще преследва боксовата си мечта!