на живо

Мукоко, който променя историята на Бундеслигата

Той е само на 16, но вече е голмайстор

Getty Images

Трудно можеш да направиш впечатление във футболната Бундеслига. Все пак имаш конкуренцията на звездите на "Байерн" Мюнхен, в това число Роберт Левандовски, който стана голмайстор на всички възможни турнири и спечели всички възможни награди, както и на младия футболист-чудо Арлинг Холанд от "Борусия" Дортмунд.

Но пък има едно... дете, за което все по-често говорим.

Снимка: Getty Images

Той се казва Юсуфа Мукоко и преди 29 дни стана на 16 години. Роденият в Яунде - столицата на Камерун, нападател на "Борусия" Дортмунд вчера (18 декември) записа името си и под номер 1 в класацията за най-млади голмайстори в германското елитно първенство. Той успя да се разпише във вратата на "Унион" Берлин при загубата на неговия тим с 1:2.

Мукоко вкара гол само на 16 години и 29 дни, като подобри рекорда на Флориан Вирц, който през юни 2020 г. вкара за "Байерн" Леверкузен на 17 години, 1 месец и 3 дни.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от (@youssoufa_10)

Рекордите се превръщат в ежедневие за младия нападател на "жълто-черните". Той игра и в Шампионската лига при победата на "Борусия" над "Зенит" Санкт Петербург. Тогава беше само на 16 години и 18 дни. И остави зад себе си постижението на легендарния Селестин Бабайеро, който беше част от тима на "Андерлехт" срещу "Стяуа" през 1994 г. на 16 години и 87 дни.

Очаквано Мукоко е и най-младият футболист играл в Бундеслигата. Той направи своя дебют за "Борусия" на 21 ноември 2020 г. - само ден, след като навърши 16. Тогава се появи на терена при победата с 5:2 срещу "Херта".

Снимка: Getty Images

Мукоко прекарва първите си години в Камерун, където е поверен на грижите на баба си и дядо си. Баща му през това време работи в Хамбург. Младият футболист пристига на германска земя през 2014 г. и веднага става част от школата на "Санкт Паули". След няколко страхотни изяви на терена, от "Борусия" Дортмунд - един от отборите, доказали се с добър нюх към младите таланти, решават, че задължително трябва да го имат в редиците си!

Снимка: Getty Images

От 2016 г. 12-годишният Мукоко е част от тима на "жълто-чертите" до... 17 години. В първия си мач се отличава с 2 попадения, а преди да дебютира в мъжкия тим на "Борусия" записва 50 мача, в които вкарва 76 гола.

Младият Юсуфа не остава незабелязан от спонсорите. Той вече подписа договор с една от световноизвестните компании за спортни стоки, при това за 10 млн. евро!

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от (@youssoufa_10)

На сделката не навреди дори фактът, че се появиха спекулации, че младият талант не е точно толкова млад, а семейството му е излъгало за рождената му дата. Баща му обаче показва пред всеки усъмнил се журналист акт за раждане.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от (@youssoufa_10)

2020 г. ни отне много, но и ни даде този талант. Дали ще успее в играта на големите? Това зависи предимно от него!

Снимка: Getty Images