на живо

Мутко: Русия ще посрещне топло всички цветнокожи и хомосексуалисти

Ще направим така, че всеки отбор да се чувства като у дома си, увери президентът на Руския футболен съюз

Президентът на Руския футболен съюз Виталий Мутко е убеден, че страната няма да има проблеми с осигуряването на безопасността на предстоящото световно първенство по футбол следващото лято. Освен това бившият спортен министър увери, че всички цветкокожи и хомосексуалисти са добре дошли в Русия и инцидентите от миналото няма да се повторят. 

"Мисля, че ни представят в много лоша светлина, като страна, в която върлува хомофобия и расизъм, но това не е вярно. Преди няколко седмици "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул" гостуваха в Москва за мачове от Шампионската лига и проблеми нямаше. Нито с феновете от Великобритания, нито с футболистите", каза Мутко на специална пресконференция.

Според него инцидентите с цветнокожи футболисти вече са в историята.

"Аз обещавам, че ще има много топло посрещане за всички цветнокожи и за всички хомосексуалисти. Ние не делим хората според расата им или нещо друго. В Русия има 180 националности и четири различни региона. Расизмът е глобален проблем, но не е специфичен само за една страна. Ние ще направим всичко необходимо всеки отбор да се чувства като у дома си", добави бившият министър на спорта.

Мутко разкри, че страната вече е предприела мерки да отвори границите си към всички желаещи да присъстват на Мондиал 2018. Визите за влизане в страната отпаднаха, а освен това ще бъде осигурен и свободен транспорт между различните градове-домакини.