на живо

Наско Сираков прехвърли 35% от "Левски" на Тити Папазов (ВИДЕО)

Дълговете на клуба в момента са близо 24 милиона лева

Наско Сираков прехвърли 35% от "Левски" на Тити Папазов (ВИДЕО)

Новият мажоритарен собственик на "Левски" Наско Сираков прехвърли 35% от акциите на баскетболния треньор Константин Папазов. Останалите 51% от основния дял с ценни книжа ще останат при Сираков.

Дълговете на клуба в момента са близо 24 милиона лева, разкри голмайстор номер 1 в историята на клуба на първата си пресконференция като собственик на "Левски". Той уточни, че в клубната каса има около 100 000 лв.

Според Сираков, положението не е толкова страшно, а в момента най-належащи са 1.8 млн. лева за заплати, както и ангажиментите към НАП.

Преди началото на брифинга, клубът е постигнал договорка със строителната фирма "Главболгарстрой" за задълженията, които са близо 4 милиона. Фирмата ще прекрати делото срещу "сините" и е поставила подписа си под споразумение, с което "Левски" се задължава да изплати дълга си след 5 години, като няма да текат лихви.

Сираков разкри, че клубът има задължения от 7 милиона лева и към Националната лотария и "НОВЕ Холдинг", но падежът е през 2023 година.

Дълговете на "Левски":

Заеми и главници - 11 млн. лв.
"Главболгарстрой" - 3,8 млн. лв.
НАП по споразумение - 4,4 млн. лв.
НАП текущи - 714 хил. лв.
Трансфери - 606 хил. лв.
Комисионни - 130 хил. лв.
Договори на играчи - 270 хил. лв.
Екипировка - 130 хил. лв.
Текущи разходи - 50 хил. лв.
Данъци и такси - 963 хил. лв.
Заплати - 1,8 млн. лв.

Общо - 23 948 000 лв.

Фенските организации ще имат място в Надзорния съвет на клуба, като те сами ще изберат представителя си, уточни Сираков.

"Искам да изкажа огромната си благодарност на всички привърженици, защото ако не бяха те, нямаше да я има тази пресконференция. Това, което направиха феновете е без аналог в световната история. Ако клубът продължава да диша, то това е заради тях", уточни бившият нападател.

Снимка: Lap.bg

"Златният дъжд и финансовият оазис на "Герена" приключват", категоричен е собственикът. - "Не се връщам, за да обещавам титли и купи. Първо трябва да сме коректни и да се опитаме не да харчим повече, отколкото изкарваме, а с това, което изкарваме, да погасяваме част от тези задължения. Апелирам всеки един, който е на работа тук, да прояви малко уважение към институцията "Левски". Когато е имало пари, всичко е било плащано на секундата. Сега трябва да стиснем зъби и да затегнем коланите."

Снимка: Lap.bg

"Ще намалим бюджета наполовина, а може и повече. Скъпоплатени чужденци-резерви и оставени извън групата е прекалено голям лукс за който и да е голям отбор, а при нас може да се окаже и смъртоносно. Ще дадем възможност на нашите деца и юноши да тъпчат главния терен на "Георги Аспарухов". На ДЮШ трябва да се обърне най-голямо внимание", каза още Сираков.

Бившият нападател заяви, че се водят преговори за намаляване на задълженията. Освен това той смята сам да изпълнява задълженията на спортния директор Ивайло Петков и затова сподели пред журналистите, че се разделя с него. 

"Предстоят разговори с мои бивши колеги, които са работили в клуба, но докато няма нищо официално, няма предпоставка за интриги", допълни той.

Сираков смята да проведе разговор и с треньора Петър Хубчев относно представянето на тима и бъдещето му. А по адрес на изпълнителния директор Павел Колев, той допълни: "Досега не ми е минавало през главата да търся друг на този пост".

"Апел към всички вас - с евтини сензации, целящи да злепоставите името ми и това на "Левски"... Приятел съм с Гриша Ганчев от много години. През 2013 година ми помогна със заем в тежък за мен момент. Той е с лихви. Миналата година съм изчистил абсолютно всичко. Благодаря ти, Гриша! Аз ще бъда твоя приятел. Винаги! Но аз съм Наско Сираков и мога да пия кафе с когото искам. В името на "Левски" и с папата и Ел Чапо ще пия кафе. Никога не съм се виждал с Пеевски. В името на "Левски" с абсолютно всеки ще седна и ще пия кафе. Чакам рекламни договори. Започваме да строим къщичката си от основите."

"Няма да молим премиера да ни плаща дълговете, ние ще се оправяме. Ние сме си ги направили", категоричен е бившият нападател.

Сираков смята, че в бъдеще Папазов ще бъде още по-полезен за клуба, отколкото бе в последните месеци. "Ще съм щастлив дори Тити да покрива само медийните изяви и да ме отърве от тази отговорност", сподели собственикът.

"Ако се появи предложение за закупуване на акциите, ще помоля Тити да предостави част от неговите", допълни Сираков.