на живо

На "Герена" продължават да чакат акциите от Дубай (ВИДЕО)

Преди седмица Георги Попов заяви, че ще предаде ценните книжа на Наско Сираков

На "Герена" продължават да чакат акциите от Дубай (ВИДЕО)

В очакване! Така в "Левски" започнаха новата седмица. 

"Сините" все още не са обявили, че мажоритарният пакет акции (86,6% от собствеността на клуба) е отново на стадион "Георги Аспарухов", но с нов собственик.

В събота (30 май) бившият финансов благодетел на "Левски" - Васил Божков, заяви, че акциите ще отидат при нов собственик, като не спомена име. Преди седмица пък фактическият собственик - Георги Попов, каза пред bTV, че ще уважи волята на феновете и ще предаде ценните книжа на голмайстор номер 1 в историята на клуба Наско Сираков.

Именно бившия футболист получи най-много гласове в анкетата, организирана на страницата на Божков във "Фейсбук". Той изпревари депутата от ДПС Делян Пеевски, сръбския наркобос Сретен Йосич и министър-председателя Бойко Борисов.

Докато чакат развитие на казуса със собствеността, привържениците на "Левски" продължават да даряват средства за съществуването на клуба. Сезон 2019/2020 за "сините" се подновява с мач срещу "Лудогорец" в петък (5 юни). На стадион "Георги Аспарухов" няма да се допускат фенове, но въпреки това запалянковците изкупиха всички места в Сектор "А". 

Сред продадените виртуални пропуски до момента има 350 на стойност 30 лв., които гарантират на притежателите им символично присъствие на трибуните чрез поливинилно изделие с техния лик.

Сагата с мажоритарния пакет акции на "Левски" започна в началото на май. На 8 май те бяха джиросани от Попов и Божков, които са в Дубай и имат повдигнати обвинения от българската прокуратура, на министър-председателя Бойко Борисов. На 13 май документите бяха занесени преди Министерски съвет от журналиста Сашо Диков. Премиерът отказа да ги приеме. 

От своя страна Божков и Попов настояха изрично да получат неговия отказ (дори мълчалив), за това от "Левски" пратиха запитване към премиера. В няколко свои изказвания премиерът заяви, че не се чувства собственик на клуба и няма намерение да оперира с акциите, а писмото на "сините" ще изхвърли. Няколко дни след това бизнесменът написа в социалните мрежи, че акциите ще имат нов собственик. 

Всъщност Сираков вече заяви своето желание да придобие документите, но не пожела да разкрие плановете си за спасяване на тима преди това да бъде факт.

Снимка: Lap.bg

Междувременно "Левски" продължава да е в тежка финансова криза. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

Тагове:

Левски акции