на живо

Защо беларуският футбол спечели от пандемията COVID-19

Властите в страната не смятат да спират първенството

Reuters

Макар със сигурност да не е сред най-атрактивните първенства, беларуската лига привлече вниманието на зажаднелите за футбол фенове, а мачове от него започнаха да се излъчват дори у нас.

В продължение на две седмици Беларус е единственото място в Европа, в което продължава да се играе футбол.

Докато цяла Европа е блокирана, а спортните събития на континента са спрени, една страна се озова в центъра на новините в последните дни с решението си да не прекъсва своето футболно първенство, въпреки пандемията от коронавируса.

Снимка: Reuters

Това доведе до неимоверен скок в интереса към Висшата лига на Беларус. Причината е ясна - просто никъде другаде в Европа вече не се играе футбол. В момента шампионатът на Беларус набира все по-голяма популярност и си спечели все по-голямо телевизионно излъчване по всички краища на света.

Според агенция "Ройтерс", в момента единственият активен футболен шампионат в Европа се излъчва на 10 чуждестранни територии. Сред тях са Израел, Украйна, България и големи пазари като Русия и Индия.

"Подобна ситуация никога не е имало в историята на беларуския футбол. По принцип за нас е много трудно да продаваме телевизионните си права извън Беларус", коментира говорителят на футболната федерация на Беларус Александър Алейник.

Снимка: Reuters

Директорът на украинската спортна телевизия Sport-1 Виктор Самойленко също е доволен от решението да купи правата за първенството на Беларус. "Никога не сме проявявали интерес към този шампионат, не сме поглеждали как е в съседната на нас страна, но виждаме, че мачовете са интересни и имаме голяма аудитория."

Повишеният интерес към първенството логично се пренася и към клубовете. Те вече отчитат повече потребители в социалните мрежи, които ги следят, особено от Англия, както посочват от "Динамо" Минск. Говорителят на клуба дори се надява, че този повишен интерес ще мотивира играчите.

Правителството на Беларус взе решение да не спира спортните събития в страната. За момента в Беларус има 152-ма заразени и нито един смъртен случай. Всичко това, без да се налага социална дистанция.

Въпреки че само местният футболен елит не е попаднал в клопката на COVID-19, мнозина недоумяват защо футболът в Беларус продължава, но пък президентът Александър Лукашенко успокоява, че върлуващият вирус не е опасен.

"По-добре е да умреш прав, отколкото да се страхуваш и да си на колене", отсича Лукашенко.

Снимка: Reuters

На коренно противоположно мнение е Международната федерация на професионалните футболисти - FIFPro.

Органът, който защитава интересите на всеки играч по света, призова за незабавно спиране на шампионата в Беларус.

Според FIFPro, това е абсолютно безсмислено подлагане на риск както на играчите, така и на феновете. Дори и самите привъжениците в Беларус вече не подхождат със същия ентусиазъм към мачовете.

До преди няколко месеца може би щеше да звучи леко смехотворно, че се вълнуваме от развитието на беларуския шампионат. Но действително много от феновете на континента, които тъгуват и жадуват за любимия спорт, къде на шега, къде напълно сериозно - следят мачовете там. А ние само можем да се чудим дали и това малко щастие в тези смутни времена ще бъде отнето на спортния фен.

bTV призовава: останете си вкъщи!