на живо

На вратата е... човекът, който полира леда (ВИДЕО)

Дейвид Айрс се превърна в герой за "Каролина Хюрикейнс" в последния мач на тима в НХЛ

Reuters

Във футбола сме ставали свидетели на геройства от страна на полеви играчи, които заменят вратаря. Но в хокея... В този спорт, в който не само трябва да можеш да браниш вратата зад себе си, а и да балансираш на кънки и със стик в ръка... 

Е, някой от полевите играчи вероятно би влязъл в опасната роля на вратар (шайбата често лети с над 100 км/ч), но малцина от тях биха рискували. И биха се радвали на тази възможност, както Дейвид Айрс. 

Ако чувате името му за първи път, спокойно. Той не е Александър Овечкин или Сидни Кросби. Той дори не работи като вратар. Неговата задача е да стои зад кулисите и да... полира леда. Господин Айрс си служи умело с онази машина, която прави пързалката идеално гладка. Може би сте я виждали във филмите. 

Снимка: Reuters

Като огромен фен на хокея той е доволен от тази своя позиция. Така той има възможност да е близо до любимите си - "Каролина Мейпъл Лийфс", чиято зала поддържа. 

42-годишният Дейвид е тренирал хокей, но като дете. След това се отказва, претърпява трансплантация на бъбрек преди 15 години и в момента само поддържа форма със сателитния тим на "кленовите листа" - "Торонто Марлийс". От време на време се включва в тренировките на любимия си тим. Но без надежда, че някога ще се появи с тях на леда за официален мач в Националната хокейна лига.

Като благодарност за отдадеността и помощта, от "Мейпъл Лийфс" записват Айрс като - "вратар за спешни случаи". Това е човекът, който седи на трибуните и влиза само когато и двамата вратари на един отбор получат контузии. А това се случва изключително рядко. За да подкрепим с цифри - 2 случая от 2016 г. до... събота вечер. 

Тогава Айрс се беше настанил удобно на трибуните, за да проследи мача между "Мейпъл Лийфс" и "Каролина Хюрикейнс" от плейофите. 

След 14 минути игра и при 2:1 за "Каролина", Петър Мразек замени Джеймс Раймер на вратата на гостите заради контузия. В средата на втората част и вече при 4:1 за "ураганите", Мразек също получава контузия.

Какво се случва? Нима отборът ще играе без вратар? 

В този момент Айрс е напуснал удобното си място на трибуните (така е по правило след контузията на първия вратар) и подготвя екипа си.

"Бяха ми пратили няколко съобщения, за да влизам. Не видях контузията на Мразек. Седях си в стаята за пресконференции, когато един човек нахълта и каза: "Приготви се да влезеш!", разказа той след мача.

Всъщност Дейвид облича фланелката на "Каролина" над тази на любимите си "кленови листа" и тръгва към леда. Прави бърза загрявка, а мачът продължава... С него на врата.

Домакините се възползват и вкарват 3 гола, за да намалят изоставането си на 3:4. И след това Айрс обаче показва какво е научил като дете и на тренировките. Въпреки че срещу него са любимите му хокеисти, той успява да направи 8 последователни спасявания, а в крайна сметка "Каролина" печели с 6:3.

Айрс не просто преживява мечтаната вечер. Дебютът му в НХЛ е увенчан с рекорд - той е най-възрастният вратар, записал минути в шампионата! И сигурно е най-аплодираният!

Въпреки че пази за съперника, в залата на "кленовите листа" няма човек, който да не се радва на доброто представяне на Дейвид. Всяко негово движение е посрещано с шумни възгласи. 

За това геройство новият любимец на феновете на хокея трябва да получи 500 долара по договор. От "Каролина" заявиха, че ще му бъде дадена цялата премия за мача. Фланелката и шайбата също остават за него, за да му напомнят за дебюта му. 

"Бил съм на този лед много пъти без фенове. Когато и те са тук, е съвсем различно. Това се случва веднъж в живота. Никога няма да го забравя!", повтаряше Дейвид след мача.