на живо

Избират президент на БФС на 11 декември (ВИДЕО)

Изпълкомът взе няколко важни решения на днешното си заседание

Lap.bg

Конгресът за избор на нов президент на Българския футболен съюз ще се състои на 11 декември, реши Изпълкомът на БФС на днешната си среща.

Датата е съобразена с провеждането на баражите на националния отбор за класиране за Евро 2021.

Конгресът трябваше да се проведе това лято, но заради пандемията от COVID-19 бе отложен. До момента няма официално издигнати кандидати за президентския пост на родната футболна централа.

През октомври 2019 година Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС след расисткия скандал на европейската квалификация България - Англия (0:6). До избирането на нов шеф на родния футбол длъжността се заема от Михаил Касабов. 

Снимка: Ладислав Цветков

Другото решение, взето на днешната среща, е Първа лига да остане с 14 отбора и занапред. Промяна ще има в плейофите в първата шестица, като вместо по два мача при разменено гостуване отборите ще играят само по веднъж всеки срещу всеки, какъвто е случаят в момента.

Последните два тима в класирането ще изпаднат директно, а 12-ият ще играе бараж за оставане с третия от Втора лига.

Снимка: Lap.bg

Причина за промяната е редуцирането на мачовете, така че сезонът да завърши в срока, даден от УЕФА, с оглед на изместеното за догодина европейско първенство по футбол. Другата цел на централата е така клубовете да бъдат финансово облекчени.

Освен това Изпълкомът анулира решението си от октомври миналата година, засягащо вратарите в Първа лига. Тогава бе съобщено, че от сезон 2020/21 отборите от елита няма да имат право да картотекират вратари извън Европейския съюз.