на живо

"Верея": Това е кампания срещу отбора. Отричаме обвиненията (ВИДЕО)

Два варианта за бъдещето на клуба след изваждането от Първа професионална лига

"Верея": Това е кампания срещу отбора. Отричаме обвиненията (ВИДЕО)

Изваждането на "Верея" от Първа професионална футболна лига преди края на сезона, разбуни духовете сред феновете. Старозагорци изгубиха мястото си в елита, след като от Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз реши да вземе мерки заради получените сигнали от УЕФА за участие на тима в уговорени срещи и неправомерно финансиране от страна на китайци, свързани с "черно тото". От клуба отрекоха всички обвинения. 

"От създаването на клуба никога, в нито едно нивата на българския футбол, не сме участвали в уговорени мачове, манипулирани такива и не сме нарушавали етиката и феърплея на българския и международния футбол. За нас тези обвинения са безпочвени и не знам на какво се базират", бяха първите думи на председателят на Управителния съвет на "Верея" Християн Първанов.

"Уведомени сме с едно кратко решение на Футболния съюз, което ни беше изпратено по имейл, в което е цитиран членът, по който ние сме извадени от футболното първенство. По някаква причина някой е пропуснал да напише, че е за съмнения за манипулиране на резултати. Само с това разполагаме в нашия клуб по този казус.", добави той.

В началото на 2019 г. "Верея" привлече голямо количество чужденци и успя да завърши 0:0 с "Лудогорец". След това клубът беше глобен с 15 000 лв. заради резултатите срещу "Славия", "Берое" и ЦСКА. 

В позицията на БФС се казва, че старозагорци са работили с инвеститор от Китай, който е бил замесен в уговарянето на мачове. Първанов отрече.

"Китайски партньори нямаме и никога не сме имали. Това са същите слухове, които са цитирани по свободни съчинения. Даже има разследване на прокуратурата, от където ни беше изпратен лист с четири китайски имена с въпрос дали ние познаваме, виждали сме или сме се срещали с тези хора. Отговорихме категорично, че не познаваме тези лица и никога не сме имали контакти с тези лица. Бизнес партньори от страните от бившия СССР не сме имали. Имахме футболисти, които бяха докарани от мениджърска компания, в това число и треньора Олександър Севидов.", коментира Първанов.

Снимка: Lap.bg

"Ние смятаме, че сме жертва. Как първия сезон пак падахме със 7 гола, но не се говореше за уредени мачове? Как бяхме в шестицата? За някой сме неудобни! Това е нашето усещане! Ние не нападаме БФС, негов член сме. Възроптаваме към отношението към нас като клуб, което не е коректно. Почти съм сигурен, че, ако беше клуб от първата шестица, нямаше да се отнесат така с него. Усещаме преднамерени действия от служители на БФС", заяви той.

Въпреки изваждането на тима от елита, няма да настъпят промени в класирането, а точките на "Верея" няма да бъдат анулирани. До края на участието си старозагорци ще запишат загуби с 0:3. 

От отбора обаче заявиха, че не искат да излизат от Първа професионална лига по този начин. 

"Вариант е да останем във Втора лига, но не съм съгласен заради отношението от УЕФА, ФИФА, че играем с юноши и манипулираме мачове. Другият вариант е в Трета лига. Не искаме да напускаме професионалния футбол, но да видим. За мен това е кампания срещу отбора и срещу БФС и в частност към президента Борислав Михайлов", каза още Първанов.