на живо

Преизбраха Борислав Михайлов за четвърти път (ОБЗОР)

Оспорвана битка с Димитър Бербатов за президентския пост в БФС

Преизбраха Борислав Михайлов за четвърти път (ОБЗОР)

За четвърти път от 2005 г., когато оглави Българския футболен съюз, Борислав Михайлов беше преизбран за президент на централата. Това обаче беше най-оспорваната битка за поста, която му се е налагало да води досега. Михайлов победи Димитър Бербатов с 11 гласа. От 479 действителни бюлетини, за легендарния вратар гласуваха 241 делегата срещу 230 за голмайстора за всички времена на националния отбор.

При напускане на залата, Бербатов обяви, че ще оспорва резултатите от конгреса в съда и, че 20 делегати от Благоевградски регион не са допуснати да гласуват.

Снимка: Lap.bg

"Има стенограма. Самият водещ каза, че за да победи кандидат му трябват 242 гласа. Записано е в стенограмата, но не ни дадоха да я видим. Отиваме в съда. Не искаме да изглеждаме като хора, които не могат да приемат загубата, но това не е точната загуба. Те имат 241, един глас не им стига, това е неправилно."

Знаков при това разпределение на вота се оказа гласът на легендата на "Левски" и президент на "сините" Наско Сираков. "Едно е сигурно - Боби Михайлов няма да загуби с глас на "Левски" против него. Няма да загърбя 40-годишно приятелство и той има нашата подкрепа, но се надявам да е готов на промени, които са належащи.", коментира той.

Протести на фенове съпътстваха конгреса. В София пред НДК се събраха привърженици на ЦСКА и "Левски". В Бургас местни запалянковци призоваха делегатите да гласуват по съвест.

Снимка: Lap.bg

Конгресът продължи с избора на нов Изпълком, гласуване на промени в устава и приемането на нови членове на централата, след което Михайлов даде пресконференция.

Новите лица в Изпълкома на БФС са бизнесменът Веселин Балевски, собственикът на "Локомотив" София - Иван Василев, изпълнителният директор на "Национална спортна база" - Пламен Манолов, и Данаил Панов, които заемат местата на Венцеслав Стефанов, Валентин Михов, Панайот Рейзи и Петър Величков.

Хронология на извънредния конгрес на БФС

20:30 ч. - Въпреки че беше обявено, че няма да говори пред медии, журналистите успяха да влязат в залата и да зададат въпросите си на Борислав Михайлов.

20:06 ч. - Ясен е и новият Изпълком на Българския футболен съюз: Камен Костадинов, Михаил Статев, Михаил Касабов, Йордан Лечков, Спас Русев, Емил Костадинов, Кирил Домусчиев, Даниел Панов, Румян Вълков, Димитър Георгиев, Веселин Балевски, Атанас Фурнаджиев, Иван Василев, Пламен Манолов

19:50 ч. - Все още се очаква пресконференция след конгреса на БФС. Появиха се информации, че такава ще се проведе, но без участието на победителя Борислав Михайлов, който ще се отправи към мача на българския национален отбор срещу Северна Ирландия от квалификациите за световното първенство.

18:00 ч. - По непотвърдена информация Михайлов предлага 17 члена на новия изпълнителен комитет. Новите имена сред тях са кметът на Велико Търново Даниел Панов, футболният съдия, народен представител и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Стефан Апостолов, президентът на "Локомотив" София - Иван Василев, изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов, генералният секретар на Професионална футболна лига Атанас Караиванов и бизнесменът Веселин Балевски. Очаква се след гласуването да се проведе пресконференция на президента и новия изпълнителен комитет.

Снимка: Lap.bg

17:30 ч. - Бербатов заяви, че в новия изпълком на БФС най-вероятно ще влязат същите хора, с изключение на Петър Величков. Той загатна, че евентуално в комитета ще влезе и Апостол Апостолов - кмет на Симитли, както и собственикът на клуба, който издигна кандидатурата на Михайлов "Локомотив" София - Иван Василев. Гласуването на новите членове е заложено в дневния ред на конгреса. 

17:20 ч. - Уставът на БФС гласи: "Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати. В случай, че никой от кандидатите за президент не получи необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първото гласуване". Именно по тази точка Бербатов заяви, че ще обжалва резултатите в съда. Той заяви, че първоначално е обявено, че в залата са 483 делегати, което означава, че за победа трябва 241 гласа.

Снимка: БГНЕС

17:10 ч. - След излизане от залата Христо Порточанов заяви, че е очаквал по-голяма подкрепа, от поне 100 клуба.

Снимка: Флорина Иванова

16:55 ч. - Димитър Бербатов не е съгласен с изборните резултати. Той получи 230 от гласовете в залата, докато Михайлов - 241. Христо Порточанов спечели 8 гласа. 1 е недействителната бюлетина, а 3 от представителите на клубовете не са гласували.

16:51 ч. - Борислав Михайлов печели изборите за президент на БФС!

16:38 ч. - По непотвърдена информация, само 1 глас дели Борислав Михайлов и Димитър Бербатов. Очаква се официална информация в близките минути

16:25 ч. - Броенето на бюлетините приключи. Очаква се обявяване на резултатите.

15:50 - Гласуването приключи. Време е бюлетините да бъдат преброени. Процесът отново се предава на живо от Димитър Бербатов, който е в залата.

14:00 ч. - Гласуването за президент на Българския футболен съюз започна!

Снимка: Lap.bg

13:50 ч. - Един от кандидатите за президентския пост - Ивайло Дражев, е категоричен, че ще обжалва резултатите от конгреса още следващата седмица.

13:22 ч. - До 4 урни ще има независими наблюдатели. Предложението беше прието с 269:2 гласа. Гласуването започва след вписването на делегатите.

13:17 ч. - Двама от кандидатите официално се оттеглиха от изборната битка - Христо Христов и Георги Захариев. Те заявиха, че ще подкрепят Димитър Бербатов. Все още не е потвърдена информацията, че Ивайло Дражев също няма да участва в битката за поста.

13:15 ч. - Делегатите влязоха в спор как и кой трябва да брои гласовете. Представител на Димитър Бербатов предава на живо от залата.

13:00 ч. - Започна гласуване за нов президент на Българския футболен съюз

12:15 ч. - Шестимата кандидати за президентския пост в БФС - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев, бяха допуснати в залата. Всеки един от тях има по 10 минути за изказване пред делегатите. След това ще се прибегне до гласуване с интегрална бюлетина. 

Снимка: Lap.bg

11:40 ч. - Борислав Михайлов вече официално не е президент на Българския футболен съюз. Неговият мандат беше прекратен от делегатите с 411:0 гласа!

11:20 ч. - Обсъжда се първата точка от дневния ред - отчета на досегашното ръководство.

11:05 ч. - Делегатите продължават да гласуват съставите на комисиите за предстоящия избор. Предложението в комисията за броене на гласове да влезе Георги Величков - представител на "Калояново" и поддръжник на Димитър Бербатов, беше отхвърлено със 106:206 гласа.

Снимка: Lap.bg

10:50 ч. - 483 клуба получават право на глас на извънредния конгрес, съобщи "24 часа". За да спечели на първи кръг един от шестимата кандидати, това значи, че той се нуждае от 50% или 242 гласа. При по-малко от 50% от гласовете за един от кандидатите, ще има балотаж.

10:35 ч. - Над 10 делегати не са допуснати до залата.

10:30 ч. - Представител на Димитър Бербатов предава на живо от неговия профил във Фейсбук.

Снимка: Lap.bg

10:23 ч. - Минута мълчание за футболистите и треньорите, починали в последните 3 години от последния конгрес.

10:10 ч. - Конгресът започна. Борислав Михайлов взе думата, но в пресцентъра, в който са настанени журналистите, няма звук.

10:00 ч. - Началото на конгреса ще се забави. Борислав Михайлов вече е заел мястото си на сцената. 

Снимка: Lap.bg

9:50 ч. - Журналистите ще могат да присъстват на конгреса само в първите 15 минути. След това ще трябва да се настанят в пресцентъра. Там няма да има звук от залата.

9:35 ч. - Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов изрази оптимизъм преди началото на конгреса: "Уверен съм, че ще сме победители. Каквото и да се случи, ние вече сме такива, защото хората ни приеха по такъв хубав начин и стигнахме толкова далече. Вече сме победители, защото имаме подкрепата на общността и мен лично нищо не може да ми развали настроението", каза бившият нападател пред журналистите.

9:30 ч. - Футболният агент Георги Градев, който е делегат на "Балкан" Варвара се оплака, че не е допуснат до конгреса. Според бившия вратар, всичките му документи са легитимни, а оставането му извън сградата определи като "машинации на Михайлов". Градев е категоричен, че, ако настоящият президент спечели отново, ще обжалва решението на конгреса.

Снимка: Ладислав Цветков

9:20 ч. - Феновете на ЦСКА пред НДК, които протестират против статуквото и управлението на Михайлов, посрещнаха изпълнителния директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов с освирквания.

9:20 ч. - В НДК пристигна мажоритарният собственик на "Левски" Наско Сираков, който заяви: "Борислав Михайлов няма да загуби с глас от "Левски".

Снимка: Lap.bg

9:00 ч. - Кандидатите започнаха да пристигат пред Националния дворец на културата. Димитър Бербатов също вече е пред сградата. Очаква се да започне и протестът на феновете на ЦСКА.

Снимка: Lap.bg

Тагове:

бфс конгрес