на живо

Националите се качват на Белмекен след дванадесетгодишна пауза (ВИДЕО)

"Това ще е тест и за мен", обясни треньорът Константинов

bTV

Мъжкият национален отбор по волейбол ще проведе подготовка на високопланинската база Белмекен за първи път от 12 години. Възпитаниците на селекционера Пламен Константинов се подготвят за Европейското първенство през октомври, на което България ще домакинства заедно с Италия.

„Спомням си, че беше тежко на Белмекен, но това е нещо, което те зарежда за три-четири месеца чисто физически. Не само за националния отбор, но със сигурност и за клубните отбори, в които ще отидем, ще се чувстваме добре. Според мен ще бъде ползотворно”, изрази мнение либерото Теодор Салпаров.

Той изрази и разочарование, че българската публика няма да подкрепя отбора през следващата година в турнира Световна лига. „Наистина е жалко, че няма да можем да играем пред родна публика догодина, но в крайна сметка най-важно е, че отбора се върна в първа група на Световната лига, което е голям фактор и от голямо значение за бъдещето на волейбола.”

Капитанът Владимир Николов разкри какво е нужно да направи отбора за да постигне добри резултати през октомри. „Очаква ни тежък турнир след месец и половина, във който имаме два мача, които са решителни, но ако успеем да спечелим един от двата мача, ще има още пет, които да спечелим, за да постигнем целите, които сме си поставили.”

„Сега се събраха няколко събития, които не могат да се предвидят. Ако Цецо не се беше контузил, ако Боян не се беше оперирал или ако Дани Милушев не беше играл в Япония, а в някоя европейска държава, по всяка вероятност аз нямаше да съм тук.”, обясни завръщането си капитана.

Треньорът на тима Пламен Константинов обясни, че търсеният ефект от подготовката на Белмекен ще бъде бързото възстановяване на играчите след мач и сплотяване на отбора.

„За високопланинската подготовка е нужно време, за да може да направиш аклиматизация, обратна аклиматизация. Това което, с календара на националния отбор е почти невъзможно в последните десетина години поне. За първи път, заради късното Европейско първенство, има достатъно време. Така че това е едната причина да се опитаме да използваме точно такъв тип подготовка. Другата е, че според мен, ако търсиш високопланинска подготовка за конкретен турнир, може да е полезна, защото там ефектът е силно концентриран. Мисля, че ако се уцелят правилно дните, е един добър вариянт за конкретен турнир. В крайна сметка трябва да търсим допълнителен плюс, за да можем да се опитаме да се борим със силните отбори в Европа”, каза той и добави: „Един отбор ако не те следва, просто не си човекът! Това може да е добър тест и за мен лично. Невинаги отборът следва методите, които си предприел и това е една индикация за треньора, че това може би не е колективът, който подхожда.”