на живо

Над 700 млн. евро бяха похарчени за трансфери в топ 5 първенствата

Душан Влахович е най-скъпият футболист през зимния прозорец

Instagram

Зимният трансферен прозорец приключи! Поне за петте най-силни европейски футболни първенства - Висшата лига, Серия "А", Примера дивисион, Бундеслигата и Лига 1. 

Кратка справка в авторитетното британско издание "Гардиън" показва, че общата стойност на сделките в най-интригуващите шампионати е 743,9 млн. евро! Сделките са общо 591 в световен мащаб.

Малко или много е това? Според финансовата къща "Делойт", сумата индикира възраждане на пазара след кризата с пандемията от коронавирус. За справка, през януари 2021 г. за футболисти в топ 5 първенствата бяха похарчени едва 84 млн. евро. 

Най-много пари очаквано са изхарчени в английската Висша лига. Трансферите са на стойност 353 млн. евро. Тези в Серия "А" са около 180 млн. евро. 

Снимка: Twitter

Най-скъпият футболист през този трансферен прозорец е сърбинът Душан Влахович. Той премина от "Фиорентина" в "Ювентус" за сумата от 70 млн. евро (плюс още 5 млн. евро бонуси). Така нападателят се превърна в най-ценния играч в историята на сръбския футбол и четвъртия най-скъп, пристигащ в тима от Торино. 

Втори най-скъп, според "Гардиън" е Фернан Торес, който замени "Манчестър Сити" с "Барселона" срещу 55 млн. евро. На трето място е Луис Диас. Той премина от "Порто" в "Ливърпул" за 45 млн. евро (и още 20 млн. евро бонуси при добра игра).

В последния ден на зимния трансферен прозорец каталунците се похвалиха, че са подписали с Пиер-Емерик Обамеянг от "Арсенал", при това като свободен агент. Деле Али замени "Тотнъм" за "Евертън" също без пари. 

Добрата новина е, че датчанинът Кристиан Ериксен, който по време на европейското получи сърдечен арест, вече има нов отбор. Той е преминал всички нужни медицински тестове и ще играе за "Брентфорд".

Снимка: Reuters

Що се касае родните футболисти, преминаването на Андреа Христов от "Славия" във втородивизионния италиански "Козенца" е най-впечатляващият трансфер. Според медиите на Апенините, той е оценен на половин милион евро.