на живо

Рафаел Надал: Никога няма да си простя, ако се предам!

Испанецът направи впечатляващ обрат и вдигна 21-а титла от Големия шлем

Reuters

Рафаел Надал победи Даниил Медведев и спечели Australian Open след епичен обрат от 0:2 сета. Испанецът завоюва рекордна 21-а титла от Големия шлем, а след мача сподели как е превъзмогнал тежките моменти, за да стигне до успеха.

"Губил съм много пъти в моята кариера, особено на Australian Open. През целия мач си повтарях, че не трябва да спирам да вярвам, да се боря. Имаше няколко критични момента в мача, при един от тях най-нормалното беше да загубя в три сета. Казах си, че може да загубя, но никога няма да си простя, ако се предам и не се боря", каза Матадора, който спечели в Мелбърн за втори път след 2009-а.

Снимка: Reuters

"Знам какво значи тази титла, каква е символиката на 21 и наистина е важна за мен. Никога обаче няма да кажа, че заслужавам най-много да съм на върха по титли, защото много хора се борят. Аз също се борих, последните шест месеца бяха доста трудни за мен след контузията".

"За мен никога не е било от значение дали съм с най-много титли или един от тези с най-много титли. Днес определено това няма значение, искам да се насладя. Много по-важно за мен е, че успях да се върна, че спечелих за втори път в Австралия. Това е и най-неочакваната ми титла."

Снимка: Reuters

Няколко пъти Надал наблегна на това, че не е бил уверен във физическото си състояние и способността си на този етап да играе дълги мачове.

"Признавам, че никога не съм се чувствал по такъв начин. Буквално съм унищожен физически, не си спомням доста голяма част от мача. Накрая дори нямах сили да се зарадвам и да празнувам както ми се искаше с публиката", каза още Надал.

Снимка: Reuters

Надал се превърна в четвъртия тенисист в историята, който има поне по две титли от всеки от турнирите от Големия шлем.