на живо

Надал и Федерер събраха 3,5 млн. долара за благотворителност в луд мач

Двамата се срещнаха на корта в Кейптаун за шестото издание на "Мач за Африка"

Reuters

Единият от тях има 20 титли от Големия шлем, другият го "гони" с 19. И двамата са сред най-добрите тенисисти в историята на този спорт, имат милиони почитатели по света и огромни приходи от турнирите. 

Какво би накарало Роджър Федерер (20 титли) да излезе на корта срещу Рафаел Надал (19 титли), а залогът да не е нов трофей или изкачване в световната ранглиста? Огромните им сърца!

Двамата бяха в основата на шестото издание на "Мач за Африка" - благотворителна инициатива, организирана от фондацията на Федерер, която помага децата на континента да получат добро образование.

 

Снимка: Reuters

Маестрото и Матадора трябва да са горди със себе си, тъй като през 2020 г. успяха да съберат рекордните 3,5 млн. долара! Освен това поставиха рекорд за най-посетен тенис мач. По трибуните в Кейптаун имаше 51 954 души. До тогава мачът с най-много публика беше демонстративният двубой в Мексико Сити в края на 2019 г. между Федерер и Александър Зверев - 42 517 зрители.

Преди двете тенис звезди да се впуснат в битка един срещу друг, те изиграха една среща на двойки. Партньор на Федерер за трета поредна година беше неговият добър приятел - основателят на "Майкрософт" и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс. Надал пък застана рамо до рамо с актьора от Южна Африка Тревър Ноа. 

Тандемът Федерер/Гейтс се наложи с 6:3 в срещата, изпълнена с много смях и комични моменти на корта.

След това настъпи часът на дългоочаквания мач между двамата големи конкуренти в спорта и добри съдружници на благотворителния фронт. За радост на всички присъстващи, Федерер и Надал сътвориха истинско тенис зрелище, в което показаха защо са сред най-добрите в света. 

Всъщност именно с два мача помежду им започна традицията на Мача за Африка през декември 2010 г. 

Този път победата беше за символичния домакин Федерер. Швейцарецът се наложи с 6:4, 3:6, 6:3.

"Беше привилегия да бъда тази вечер тук. Беше невероятно да споделя корта с Рафа. Това, че се случи в Южна Африка, е още по-специално. Това е много повече от тенис. Надявам се, че можем да го направим отново, че Рафа може да се върне отново в тази красива страна. Не знам дали отново ще се играе тенис на толкова голям корт, дано рекордът бъде подобрен", каза след мача швейцарецът.

Въпреки че загуби, Надал също не спести да сподели, че се е чувствал страхотно на корта в Кейптаун. 

"Радвам се, че Роджър избра точно мен да бъда част от това събитие. Много съм му благодарен. Дадох най-доброто от себе си. Невероятно е да играеш пред такава публика, на такова място. Искам да окуража Роджър, че върши такава работа с фондацията си в Африка. Той предава значими ценности на децата. Това е най-важното", каза Матадора.