на живо

Надал на пътя на Григор към финала в Мелбърн (ГАЛЕРИЯ)

"Ще се нуждая от най-добрия си тенис, за да победя Григор", каза шампионът от 2009 г.

Номер 9 в световната ранглиста Рафаел Надал е съперникът на Григор Димитров на полуфинала на Откритото първенство в Австралия. Това стана ясно, след като испанецът победи Милош Раонич (Канада) с 6:4, 7:6(7), 6:4 за 2 часа и 46 минути. По-рано днес (25 януари) Димитров разгроми Давид Гофен с 3:0 сета.

Двубоят между Надал и Раонич, който се игра пред препълнените трибуни на "Род Лейвър Арина", бе много равностоен, но опитът на 14-кратния носител на титли от Големия шлем надделя над физическата игра на канадеца. Надал допусна много по-малко непредизвикани грешки от противника си - 21 срещу 32, а също така имаше и по-висок процент на първи сервис.

Снимка: Getty Images

В първия сет испанецът пропусна точка за пробив в петия гейм, но в седмия се възползва от възможността и след 44 минути игра затвори първата част с 6:4.

Във втория сет Раонич имаше три сетбола в 10-ия гейм и още три в тайбрека, но всичките бяха отразени от Надал. Още при първата възможност да затвори сета обаче, испанецът я използва и поведе с 2:0 сета след 9:7 точки в тайбрека.

Снимка: Getty Images

В третия сет играта вървеше равностойно, но Надал отново издебна чудесен момент за атака. Такъв настъпи в десетия гейм, в който испанецът поведе с 40:0 на сервис на противника си и още при следващото разиграване спечели мача.

"Никога не съм бил уверен, че ще се върна. Дори когато бях на върха, не знаех дали ще продължа да печеля. Имах много успехи в кариерата си, но и много разочарования. Днес ми бе много трудно срещу Милош и дори не знам как спасих 6 сетбола във втория сет. Неговият сервис ме затрудни много, а и той бе много агресивен днес", сподели Надал минути след срещата.

Испанецът коментира предстоящия полуфинал с Григор, който ще се играе в петък (27 януари) от 10:30 ч. българско време, на "Род Лейвър Арина".

"Григор е страхотен играч. Всички мислеха, че той ще стане топтенисист и днес той показа, че е такъв. Mного e уверен, играе с много мощ и ще се нуждая от най-добрия си тенис, ако искам да го победя", коментира испанецът предстоящия си мач с първата ракета на България.

Снимка: Getty Images

Надал вече има титла от "Аустрелиън Оупън" през 2009 г. Димитров и испанецът са се изправяли 8 пъти помежду си. Бившия номер 1 има 7 победи, включително и тази на четвъртфинал през 2014 г. в Мелбърн, което до сега беше най-доброто представяне на българина. Григор обаче се намира в страхотна форма и последният успех е на неговата сметка. Той победи Матадора през 2016 г. в Пекин.