на живо

Надал реши да пропусне Откритото първенство на САЩ

"Послушах сърцето си. Предпочитам да не пътувам", зави Матадора

Reuters

Откритото първенство по тенис на САЩ остава без още един от най-обичаните тенисисти. След като Роджър Федерер обяви, че няма да се включи в надпреварата и ще пропусне целия сезон, световният номер 2 Рафаел Надал също заяви, че няма да играе в първия турнир от Големия шлем след подновяването на сезона.

"Това е решение, което не ми се искаше да взимам, но реших да послушам сърцето си и в момента предпочитам да не пътувам. Ситуацията е много сложна в целия свят, заразените с COVID-19 се увеличават и изглежда така, сякаш нямаме никакъв контрол над положението", написа Матадора в социалните мрежи, мотивирайки решението си.

Надал пропусна Откритото първенство на САЩ и през 2014 г. Причината беше контузия в китката. През 2012 г. пък лекуваше травма в коляното. 

Дебютът на Матадора в една от най-важните надпревари на сезона е през 2003 г. В кариерата си испанецът има 4 титли от Откритото първенство на САЩ - от 2010, 2013, 2017 и 2019 г.

За последно Надал игра в официален мач на 29 февруари 2020 г., когато спечели турнира в Акапулко, Мексико. 

След тази надпревара настъпи пандемията от коронавирус, заради която спортът беше поставен на пауза. Тенисистите все още играят на малки демонстративни турнири, като се очаква именно Откритото първенство на САЩ да е първото голямо предизвикателство пред повечето от тях. 

Световният номер 1 Новак Джокович също не е потвърдил участието си в Ню Йорк.