на живо

Награди "Лауреус" за Надал, Осака и "Байерн" Мюнхен

За първи път церемонията се състоя онлайн

Награди "Лауреус" за Надал, Осака и "Байерн" Мюнхен

Рафаел Надал, Наоми Осака и футболният "Байерн" Мюнхен са новите носители на наградите "Лауреус" за 2020 г. - така наречените спортни "Оскари". 

Статуетките бяха раздадени за първи път на онлайн церемония, в която се включиха десетки спортни звезди.

За Рафаел Надал това е втора статуетка за най-добър спортист. В колекцията си тенисистът има още отличия "Лауреус" за Пробив на годината през 2006 г. и за Завръщане през 2014 г. 

Снимка: Reuters

През 2020 г. испанският тенисист спечели 2 титли. Той триумфира в Акапулко, а след това победи Новак Джокович на финала на "Ролан Гарос", за да направи трофеите си от Големия шлем 20. 

Наоми Осака продължава да впечатлява на тенис корта. След като беше отличена за Пробив на годината през 2019 г., сега тя триумфира като Най-добра спортистка през 2020 г., след като спечели Откритото първенство на САЩ.

Снимка: Reute

"Байерн" Мюнхен - вторият футболен тим, спечелил 6 трофея за 1 година, заслужено беше отличен за Отбор на годината. Баварците триумфираха с титлата, Купата и Суперкупата на Германия, както и в Шампионска лига, Световното клубно първенство и мача за Суперкупата на Европа.

Въпреки че церемонията се проведе онлайн, тя не загуби блясъка си. Световният рекордьор в бягането на 100 и 200 м Юсейн Болт обяви Надал за победител, а футболистът на "Барселона" Лионел Меси го поздрави. Олимпийската шампионка в ските Линдзи Вон разкри, че Наоми Осака печели наградата при дамите.

Бившият световен шампион в тежка категория в бокса - Владимир Кличко, призна, че "Байерн" е любимият му футболен клуб.

Снимка: Reuters

Наградата за Цялостен принос в спорта отиде при легендарната тенисистка Били Джийн Кинг. За Пробив на годината беше отличен Най-полезният играч на миналия Супербоул - Патрик Махоумс от тима по американски футбол "Канзас Сити". 

Заради своята категорична позиция против расизма и множеството кампании, пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън беше провъзгласен за Глас на спортистите.

Завръщането на годината е на сноубордистът Макс Парът. Вдъхновител за 2020 г. пък е футболистът на "Ливърпул" Мохамед Салах. 

Снимка: Getty Images

За Най-важен спортен момент в годината, белязана от пандемията от коронавирус, беше посочен подвигът на Крис Никич - първия човек със Синдром на Даун, завършил тежкия триатлон "Айрънмен".

Наградите "Лауреус" се раздават от 2001 г. насам, като победителите се определят след гласуване на над 1000 журналисти от 70 страни.