на живо

Най-добрите футболисти, играли за "Барса" и "Валенсия"

Гледайте финала за Купата на краля тази вечер от 21:30 ч. по bTV Action

Най-добрите футболисти, играли за "Барса" и "Валенсия"

Тази вечер "Барселона" и "Валенсия" се срещат на "Бенито Виямарин", за да определят носителя на Купата на краля. Каталунците се целят в пети пореден трофей, докато "прилепите" се надяват да вдигнат отличието за първи път от 2008 г.

Срещата в Севиля започва в 22 ч. и ще бъде излъчена на живо по bTV Action. Коментарното ни студио преди двубоя започва точно в 21:30 ч.

Не са един и два случаите на футболисти, носили фланелката и на "Барса", и на "Валенсия". Ние ще ви представим петимата най-известни сред тях.

Давид Вия

Малцина са тези като Давид Вия, превърнали се в легенди на два различна клуба. Нападателят пристига на "Местая" през 2005-а, когато е на 23 години. Отбелязва 129 гола в петте си сезона при "прилепите" и се превръща в пети голмайстор на клуба за всички времена.

Снимка: Getty Images


По онова време интерес към него има от много отбори и той избира да се присъедини към "Барселона" през лятото на 2010 г., когато стана световен шампион с Испания.

Ако можем да твърдим, че успехът за него на "Местая" идва бързо, то на "Камп Ноу" е направо светкавичен - още в първия си сезон спечели титлата в първенството и трофея в Шампионската лига.

Жорди Алба

Жорди Алба завършва академията на "Валенсия", но истината е, че развива футболните си умения в "Ла Масия". След като е освободен от каталунците се мести в "Корнея", а след това във "Валенсия", където пробива в първия отбор като един от най-обещаващите млади играчи.

Снимка: Getty Images

След три силни сезона на "Местая", в които усвоява до майсторство прехода от ляво крило в ляв бек, той е преминава в "Барселона" и продължава да трупа успехи.

Пако Алкасер

Пако Алкасер започва с "Валенсия" преди да премине в каталунския гранд през 2016 г. Роден в едно от предградията на Валенсия, Алкасер се присъединява към академията на тима на ранна възраст и дебютира за първия отбор, когато е едва 17-годишен.

Снимка: Getty Images

Отбелязва 43 гола в 124 мача, става капитан на отбора преди да се присъедини към каталунците. На "Камп Ноу" статистиката му е впечатляваща - вкарва гол на всеки 153 минути. Помага на "блаугранас" да спечелят поредни трофеи за Купата на краля, както и титлата в Испания. Следва трансфер в "Борусия" Дортмунд, където продължава да поддържа забележителен показател по отношение на отбелязани голове и изиграни минути.

Гайска Мендиета

Бившият испански национал Гайска Мендиета добива популярност като играч на "прилепите", за които играе от 1992-а до 2001-а. Печели Купата на краля през 1999-а, а във финала срещу "Атлетико" Мадрид бележи един от най-красивите голове в турнира.

Снимка: Getty Images

След това баскът преминава в "Лацио", преди да се завърне в Ла Лига, но като играч на "Барса". на "Камп Ноу" той играе рамо до рамо с Луис Енрике и Патрик Клуйверт.

Андре Гомеш

Португалският полузащитник на "Евертън" преминава във Висшата лига след престои във "Валенсия" и "Барселона".

Снимка: Getty Images

Става част от "лос че" през 2014-а след трансфер от "Бенфика". След като печели европейското първенство с "мореплавателите" отива в "Барса". С каталунците печели 4 трофея, сред които и титлата в Ла Лига през 2018 г.