на живо

"Най-големият позор в историята на нидерландския спорт"

Да водиш с 11 точки, но да те лишат от промоция

Getty Images

Преди ден футболните власти в Нидерландия взеха решение за прекратяване на сезона - без шампион, без изпадащи, но и без промотирани отбори.

"Аякс" и "АЗ Алкмаар" са с равен брой точки, но заради по-добра голова разлика грандът от Амстердам е определен за първенец, въпреки че няма да получи титла. И докато за отбори като "АДО Ден Хааг","Фортуна" Ситард и "Валвайк" добрата новина е, че със сигурност ще запазят елитния си статут и следващия сезон, то във втора дивизия разочарованията са големи. Особено за тима на "Камбюр".

"Камбюр" е лидер във второто ниво на нидерландския футбол, на четири точки пред втория "Де Граафшап" и на цели 11 пред третия "Волендам". Първите две места в класирането дават директна промоция за Ередивизие.

В Нидерландия са разединени в мненията си относно прекратяването на футболния сезон. Треньорът на "Камбюр" Хенк де Йонг обаче е категоричен: "Това е позор за нидерландския футбол!"

Преди пандемията от COVID-19 да завладее целия свят, отборът от Леуварден е на крачка от прекъсване на 5-годишния си престой в Еерсте дивизие. Но сега за съжаление на всички в тима чакането ще бъде удължено с още една година.

"Чувствам, че това е най-големият позор в историята на нидерландския спорт. Винаги очаквам справедливост, но това, което се случи тук, не е достойно за спорта!"

"Вие ще бъдете отговорни и ще трябва да си носите товара до края на живота", бесен е треньорът.

16 отбора за гласували "За" промоция и изпадане, 9 - "Против", а останалите 9 са оставили решението в ръцете на лигата".

"УЕФА бе на наша страна, клубовете бяха на наша страна и водехме с 11 точки... не знам какво се случи! УЕФА искаше справедливи решения, но това не е такова".

Де Йонг е категорично против "Аякс" да получи директно място в Шампионската лига, при положение че е пред "АЗ Алкмаар" само заради по-добра голова разлика.

"Това е позор за нидерланския футбол. Това не е нормално, нали? Не е нормално да се решава по този начин!", добавя треньорът.

Няколко клуба намекнаха, че ще си търсят правата в съда.

Изпълнителният директор на "Камбюр" Ард де Грааф обяви, че обмисля възможностите си.

"Ще проучим възможностите си. Не разбирам защо не се взеха под внимание правилата и на двете дивизии. Това е голям удар по нас. Разликата между първа и втора дивизия е огромна. Ередивизие получава повече пари, а ние работим по построяването на нов стадион. Това ни бе отнето, усещаме голяма несправедливост", комента босът.

bTV призовава: останете си вкъщи!