на живо

Най-голямата футболна победа на Иран

За първи път от 40 години жени присъстваха на футболен мач в страната

Reuters

Вчера (10 октомври) футболът в Иран постигна най-голямата си победа! Да, мъжкият отбор на страната победи Камбоджа в мач от квалификациите за световното първенство през 2022 г. с гръмкото 14:0, но не това беше най-важното. 

За първи път от 1979 г. насам, когато избухна Иранската революция, този успех беше изгледан от ирански жени, които присъстваха на трибуните на стадиона в Техеран. 

Снимка: Reuters

Дамите бяха истинска атракция. Те пяха, викаха, подкрепяха пламенно тима. Момичетата се бяха подготвили със знамена и екипи на своите любимци. Пред стадиона част от тях изрисуваха лицата си с националния флаг. 

Според данни на "Ал Джазира" на мача срещу Камбоджа са присъствали 4600 представителки на нежния пол. Първоначално в продажба бяха пуснати 3500 билета за иракчанките. След като те бяха разпродадени само за 1 час, организаторите пуснаха още 1100 от пропуските специално за дамите.

Снимка: Reuters

"Това е позитивна стъпка напред. ФИФА и особено иранските жени чакаха такова развитие от доста време. Страстта и ентусиазмът, които видяхме днес, ни кара да сме оптимисти за бъдещето и да продължим по този път. Прогресът идва постепенно, това е само първи етап от развитието. Ние от ФИФА ще работим за едно бъдеще, в което жените в Иран ще посещават футболни мачове без да се притесняват за своята безопасност", заяви президентът на Световната футболна централа Джани Инфантино. 

Снимка: Reuters

Огромната стъпка в ислямската република идва под огромния натиск на ФИФА и организации по целия свят, след като Сахар Ходаяри, известна като Синьото момиче, се самозапали пред съда в Техеан. Тя очакваше своята присъда за опит да се вмъкне на трибуните по време на футболна среща, преоблечена като мъж.