на живо

Най-лошият скиор в света разпали дипломатически скандал (ВИДЕО и СНИМКИ)

Комичните падания на Адриан Солано на световното първенство се превърнаха в интернет хит

Адриан Солано. Само за няколко дни това име засенчи по популярност дори най-ярките звезди на спортния небосклон. Комичните падания на венецуелеца по време на световното първенство по ски-бягане в Лахти бяха гледани от милиони зрители в интернет.

Солано, който светкавично бе признат за най-лошия скиор в света, всъщност се е готвил за шампионата само с тренажор, а заснежените хълмове на Финландия се оказаха непосилно бреме за него. Адриан все пак някак се добра до финала, а след него остана напълно невъзмутим. "Оттук към олимпийските игри", обяви той в интервю за норвежко издание.

Сагата със Солано предизвика остри реакции в родината му и разгневи властите, които хвърлиха цялата вина за трагичното му представяне върху...Франция.

Преди месец спортистът бе задържан на летището в Париж, докато опитваше да се добере до Швеция за задължителните тренировки на сняг. Миграционните власти се усъмниха в историята му и заподозряха, че пътуването му до скандинавските писти всъщност е опит да избяга от родината. За капак той носел в себе си всичко на всичко 28 евро.

Така Адриан бе депортиран и принуден да се готви "на сухо".

"Ще подготвим протест срещу френското правителство за обидата срещу нашия състезател", обяви в Туитър министърът на външните работи на Венецуела Делси Родригес.

След като Солано бе върнат принудително в Каракас, неговите фенове регистрираха сайт с името GoFundMe и събраха достатъчно средства, за да го пратят във Финландия точно преди надпреварата. Единственият проблем е, че подготовката му се е състояла изцяло от ски върху колела в жегата на Венецуела.

"Въпреки че не познавах снега, дадох най-доброто от себе си. Може би паднах няколко пъти, но важното е, че всеки път се изправях", коментира Адриан.