на живо

Най-много, най-тежко и най-старият: Рекордите след "Байерн" - "Барса"

Двата тима изиграха мач с историческа стойност

Getty Images

Срещата между "Байерн" Мюнхен и "Барселона" от четвъртфиналите на Шампионската лига ще остане в историята! Победата с 8:2 на баварците изуми всички. Дори тези, които вярваха в успеха на тима на Ханс-Дитер Флик, но едва ли очакваха чак такъв изразителен резултат!

Всъщност загубата не е най-тежката в историята на "Барса" във всички турнири. Каталунците са записвали поражения с 1:12 (от "Атлетико" Мадрид през 1930 г. в испанското първенство) и с 1:11 (от "Реал" Мадрид през 1943 г. в турнира, предхождащ надпреварата за Купата на краля; от "Севиля" през 1940 г. за първенството). Каталунците са губили с 0:8 от "Севиля" през 1946 г. В Шампионска лига обаче това беше дъното след 3 загуби с по 0:4 от "Милан" (на финала през 1994 г.), "Пари Сен Жермен" (на осминафинал през 2017 г.) и отново от "Байерн" (на полуфинал през 2013 г.).

За баварците този резултат не се доближава до рекордите им. През 2012 г. и 2015 г. "Байерн" побеждава съответно "Базел" и "Шахтьор" Донецк на осминафинал в Шампионската лига с по 7:0.

Снимка: Getty Images

Какво знаем още?

Германският гранд е първият тим, който вкарва 8 гола в един мач в елиминации в най-силния европейски клубен турнир. И първият, вкарвал повече от 5 гола на каталунците в надпреварата!

Под ръководството на треньора Ханс-Дитер Флик футболистите на "Байерн" са отбелязали 26 гола в Шампионската лига, при това само за 6 мача. С други думи - по 4,3 мача. Или, ако ви звучи по-атрактивно, баварците имат само победи през сезона в Шампионската лига, а всичките им успехи са постигнати с повече от 2 гола. Всъщност, единственият мач, в който Левандовски и компания вкарват само 2 гола е с "Олимпиакос" в груповата фаза на надпреварата.

Снимка: Getty Images

Полякът отбеляза само 1 попадение във вратата на "Барса" и вече има 14, което го прави едноличен лидер в класацията за голмайстор на сезона в турнира. Освен това Левандовски попада в компанията на Рууд ван Нистелрой и Кристиано Ронално. Тримата са единствените футболисти, отбелязвали гол в 8 поредни мача от Шампионска лига. 

Нападателят на "Байерн" записа 50-ото си попадение в турнира в 60-ия си мач. 

Снимка: Getty Images

А сега да поговорим за Томас Мюлер, който вкара третия и четвъртия гол за полуфиналистите. Германецът е футболистът с най-много голове срещу "Барселона" в турнира - 6. Той вече има 23 попадения в елиминационна фаза на Шампионската лига, като изостава по този показател само от Кристиано Роналдо (67) и Лионел Меси (47). Плюс това е германецът с най-много мачове в целия турнир - 113.

Снимка: Getty Images

Да обърнем внимание и на загубилия тим. "Барселона" използва най-стария си отбор по време на четвъртфиналния сблъсък в Португалия. Средната възраст на тима на Сетиен беше 29 години 329 дни. Но и това не помогна. 

Нито Лионел Меси, който преживя най-тежката загуба в кариерата си! След нея вече е поражението му с екипа на Аржентина с 1:6 от Боливия през 2006 г.

Снимка: Getty Images

За първи път от 14 години Шампионска лига остава без Меси и "големия му враг" Кристиано Роналдо ("Ювентус" беше отстранен от "Олимпик" Лион на осминафинал) на полуфиналите.

Но пък ще гледаме повторение на далечната 2007 г., когато в топ 4 на Шампионската лига не попадна нито един испански тим. 

Снимка: Getty Images

В Германия могат да ликуват! За първи път в историята на най-силния европейски клубен турнир трима германски треньори са на полуфинал - Флик с "Байерн", Томас Тухел с "Пари Сен Жермен" и Юлиан Нагелсман с "Лайпциг".