на живо

Най-сетне - България с първи медали от световното в Лас Вегас (ВИДЕО)

Борците ни спечелиха две бронзови отличия в четвъртия ден на шампионата

България има първите си медалисти на световното първенство по борба в Лас Вегас. След три дни без значими успехи, четвъртият ден в зала "Орлеанс Арена" бе изключително силен за нашия тим. След страхотни победи и огромни усилия, две от най-силните ни представителки при жените Евелина Николова и Тайбе Юсеин стигнаха до бронзовите отличия в своите категории, като дори може да съжаляват, че не посегнаха към титлата.

За Юсеин медалът е четвърти от световно първенство. Тя започна участието си в категория до 63 килограма с туш над шампионката от Европейските игри Валерия Лазинская. На осминафиналите тя елиминира трикратната европейска шампионка Моника Михалик с 5:2 точки. Последва разгром с 10:0 над колумбийката Веландиа, който осигури на Юсеин място в топ 4 и олимпийска квота за игрите в Рио догодина!

Снимка: Костадин Андонов, bul-wrestling.org

Може би именно това подейства утешително на 24-годишната ни състезателка, която не бе достатъчно концентрирана на полуфиналите, където загуби с 1:11 от Батсесег Соронзонболд (Монголия), която в крайна сметка спечели и титлата. Загубата подейства отрезвително на Юсеин и в спора за бронза тя разби латвийката Григориева с 13:2.

Отличието на Юсеин бе втората ни радост за деня, след като малко по-рано непримиримата Евелина Николова буквално извоюва своя бронзов медал в категория до 55 килограма. След победа с туш срещу туркинята Гюн на осминафинал, представителката ни допусна поражение в следващия кръг от Хелън Марулис, която достигна до финал и даде шанс на Николова да участва в репешажите за достигане до среща за бронза. Ева се възползва от шанса си с нова победа с туш над мексиканката Саласар, но истинският подвид тепърва предстоеше.

В схватката за отличието Николова изоставаше с 0:7 точки от китайката Панг, но не загуби увереност, че може да стигне до крайния успех, и с поредна майсторска маневра успя да тушира и азиатката, печелейки безценния първи медал за България. Той обаче не й носи олимпийска квота, тъй като категорията до 55 кг не попада в програмата на Рио 2016.

Силните изяви на българите в четвъртия ден не се изчерпват с направеното от Юсеин и Николова. Тяхната колежка Мими Христова бе елиминирана на 1/4 финал в категория до 58 килограма, а на старта в свободния стил при мъжете Борислав Новачков (65 кг) бе ограбен от скандални съдийски решения, които му попречиха да се класира за полуфиналите.

Поредните "тесли" срещу българите от началото на първенството ядосаха президента на родната федерация Валентин Йорданов, който подаде официална жалба до президента на Обединената световна борба Ненад Лалович. Впоследствие съдиите, ощетили Новачков, бяха отстранени от шампионата.

Снимки: Костадин Андонов, bul-wrestling.org