на живо

Наказаха "незаинтересования" Кирьос за осем седмици

Австралиецът ще трябва да плати още 23 хил. евро

Getty Images

Австралийският тенисист Ник Кирьос получи забрана за участие в турнири през следващите 8 седмици, съобщава "Би Би Си". Наказанието влиза в сила от 17 октомври и ще бъде в сила до 15 януари следващата година.

Решението е взето от Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP), след неприемливото поведение на 21-годишния състезател по време на мача от втория кръг на турнира в Шанхай срещу представителя на Германия - Миша Зверев.

По време на срещата, австралиецът показа явна незаинтересованост към играта на корта и дори не си направи труда да затрудни съперника си със сервис.

Първоначално Кирьос бе наказан с глоба от 15 хил. евро, но днес стана ясно, че ще трябва да доплати още 23 хил. евро. 

От ATP заявиха, че забраната за игра на австралиеца може да бъде намалена до 3 турнирни седмици, ако играчът се съгласи да ходи на спортен психолог или еквивалентен план одобрен от асоциацията. Това означава, че Кирьос може да се завърне на корта още на 7 ноември.

"Искам още веднъж да се извиня за поведението си в Шанхай. Сезонът беше дълъг, а аз трябваше да се справям и с няколко контузии. Цикълът от турнири в Азия беше натоварен и просто тялото ми ме предаде - физически и психически. Знам, че това не е повод за подобно поведение. Искам да се извиня на феновете си по света, които ме подкрепят постоянно. Знам колко важно е за тях моето представяне и им благодаря за цялата любов.

Съжалявам, че сезонът ми трябваше да приключи по такъв начин, но се надявам, че ще продължа с доброто си представяне в турнирите. Разбирам и уважавам това решение. Ще използвам времето извън корта да подобря играта си. Нямам търпение да се завърна през 2017 г.", заяви Кирьос минути след като наказанието му стана факт.