на живо

Наказват китайски шампион заради "британските кучета"

Азиатската футболна конфедерация разследва "Гуанджоу Евъргранде"

Getty Images

Китайският шампион "Гуанджоу Евъргранде" може да получи наказание, след като фенове на отбора издигнаха транспарант срещу движението за независимост на Хонконг. Той бе издигнат по време на мача от азиатската шампионска лига срещу "Ийстърн" (Хонконг), спечелен с 6:0 от водения от Луиш Фелипе Сколари тим.

"Заличете британските кучета, унищожете хонконгската отрова за независимост", гласеше транспарантът.

По време на срещата в Хонконг един от привържениците на домакините издигна знаме от времето, когато територията е била част от Великобритания.

Хонконг е бивша британска колония. Територията е върната на Китай през 1997 г., като китайското правителство обеща висока степен на автономност. 

Азиатската футболна конфедерация (AFC) вече е започнала разследване, а според правилника при "обидни думи или действия" от феновете може да последват поне два мача без публика. Освен това привържениците, за които се докаже, че са за виновни, ще получат забрана да посещават мачове най-малко две години.

Треньорът на "Ийстърн" Чан Йен-тин, която е първата жена, извела професионален мъжки отбор до титла, каза, че не е видяла транспаранта.

"Бях концентриран върху мача. Не видях какво се случи по трибуните", добави наставникът на "Гуанджоу" Сколари.